czwartek, 28 września 2023

Światowy Dzień Jabłka

 Dziś przypada święto najpopularniejszego owocu na świecie. A My Polacy powinniśmy szczególnie go świętować, bo jesteśmy jednym z jego największych producentów.

Zatem popularyzujmy, edukujmy, inspirujmy i najlepiej spędźmy ten dzień na jabłkowo.
Strój na dziś : to kolor czerwony, bo rumiane jabłuszka są najpiękniejsze.
Śniadanie: jabłka pieczone na patelni, podawane z ryżem
Przepis: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy odrobiną cytryny, smażymy na maśle, dodajemy cukier waniliowy (lub zwykły cukier lub miód). Podajemy z ugotowanym ryżem.

Obiad: piersi z kurczaka z jabłkami

Przepis: filet z kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem; jabłka ze skórką kroimy w ósemki, skrapiamy cytryną, smażymy razem na maśle przez 4 minuty, potem dodajemy parę łyżek wody i dusimy ok.8 minut.

Podwieczorek: szarlotka
Przepis: 1,5kg jabłek obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, odstawiamy, potem odciskamy nadmiar soku i posypujemy odrobina cynamonu. Składniki na ciasta: 2 szklanki mąki, 80dkg cukru, 1 jajko, kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę, potem dzielimy ciasto na pół, jedną część wykładamy na dół formy do pieczenia (u mnie tortownica), nakładamy jabłka i kruszymy drugą cześć na górę. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach.

Patrzcie jak szybko znika nasza szarlotka! Oczywiście zapijamy świeżo wyciśniętym sokiem z jabłek.

Edukacyjnie: Jabłko do źródło witamin C, B1, B2, B3, B5, B-Karotenu, likopenu i wielu innych, minerałów (m.in. potasu, żelaza, cynku) i błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu tego owocu walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę i odżywiamy mózg. Jabłko to symbol zdrowia, miłości, życia, młodości, długowieczności i urodzaju.

Ciekawostki o jabłkach
-jabłko ma ponad 8 tysięcy odmian (najbardziej zróżnicowany pod względem odmian owoc na świecie)
- drzewo musi rosnąć 4-5 lat aby wydać pierwsze owoce
- skórka jabłka na bardzo dużo właściwości odżywczych (Znajdziemy w niej witaminy A i C, kwas foliowy a także wapń, potas, żelazo, fosfor i przeciwutleniacze Pamiętaj aby nie obierać jabłek )
-średnia długość życia jabłoni wynosi 100 lat
-jedno jabłko zawiera około 80-130 kalorii
-mają dużo boru, który wzmacnia kości
-ludzie znali jabłka już 6500 lat p.n.e.

Smacznego jabłka Wam dziś życzę !

Joanna JB

1 komentarz: