wtorek, 26 sierpnia 2014

Krok po kroku- Jak zrobić domowa vegetę?

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam różnego rodzaju przyprawy, ich aromaty, kolory, po prostu cudo. 
Wstyd się przyznać, że jeszcze do niedawna kupowałam gotową wegetę w sklepie. 
Ale na szczęście ktoś pokazał mi jak zrobić w prosty sposób domową wegetę, o wiele zdrowszą niż tą kupną, ponieważ składniki możemy sobie sami dowolnie dobierać według upodobań smakowych, dodatkowo, poza tym co SAME wrzucimy do naszej mieszanki nie ma żadnych zbędnych wzmacniaczy, ulepszaczy etc.


(zdjęcie wegety Justynki)

Składniki (można dowolnie modyfikować ilości w zależności CO lubimy)
Przepis zaczerpnięty STĄD

  • 1 paczka suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku


Włoszczyznę i lubczyk zmiksować blenderem na proszek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczka i szczelnie zakręcić, żeby przyprawa nie straciła szybko aromatu.



a w słoiczku wygląda tak :


i na półeczce między przyprawami :


Zachęcam do zrobienia,  bo naprawdę warto jest lepsza niż ta kupna i jaka satysfakcja ze zrobienia swojej wegety :). Mnie "domową wegetą" zaraziła Justynka, od niej też właśnie dostałam moją pierwszą domową wegetę.

Pozdrawiamy 


Zapraszamy też do wspólnej zabawy "Zrobione z mamą - CHOMIKOWANIE"
Więcej informacji TUTAJ 


3 komentarze:

  1. Super! Mam dość przesolonej kupnej wegety.

    OdpowiedzUsuń
  2. to zapraszam do zrobienia i pochwalenia się jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) Chyba też wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń