Rozpoczynamy cykl, który będzie opierał się na kulinarnym wykorzystaniu produktów z naszych sadów, łąk, lasu, produktów które możemy kupić na targu albo od miejscowych rolników, które są SEZONOWE. Wiele warzyw, ziół, owoców część z Was sadzi sama w przydomowych ogródkach albo ma znajomych, którzy takie ogródki posiadają.
Październik to najlepszy czas na takie produkty jak : bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, dynia, fenkuł, jarmuż, kalarepa, kukurydza, seler (korzeń i liście), pietruszka, marchewka, szpinak i ziemniaki, gruszki, jabłka, pigwa, śliwki oraz winogrona.
PRZEPIS na placki ziemniaczane "inaczej" z sosem grzybowym
Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana /dodajemy do 1/4 poduszonych ziemniaków/
sól
pieprz
czosnek niedźwiedzi
Sos grzybowy:
grzybki zebrane w lesie w tym przypadku były to maślaczki i borowiki
śmietana
kostka rosołowa
Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy a potem dusimy. Jak przestygną dodajemy do nich jajo, makę ziemniaczaną czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy. Formujemy wałeczki z ziemniaków i delikatnie spłaszczamy (jak na zdjęciu) i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu aż do zrumienienia.
Sos: grzyby czyścimy, obieramy ze skórki / tej na główce / kroimy na drobniutkie kawałeczki i dusimy z kostką rosołową, jak już uznamy ze są dobre dodajemy śmietankę i mieszamy.
Smacznego
Tynka z październikowych sezonowych warzyw proponuje:
Jarmuż a'la szpinak
składniki: jarmuż, masło, czosnek, śmietana, sól
Jarmuż, płuczemy, odrywamy liście od grubej łykowatej łodygi, obgotowujemy w wodzie, w zależności jak bardzo miękkie warzywa lubimy krócej lub dłużej...odcedzamy z wody, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą, ewentualnie można zabielić odrobiną kwaśnej śmietany.
Jarmuż a'la szpinak
składniki: jarmuż, masło, czosnek, śmietana, sól
Jarmuż, płuczemy, odrywamy liście od grubej łykowatej łodygi, obgotowujemy w wodzie, w zależności jak bardzo miękkie warzywa lubimy krócej lub dłużej...odcedzamy z wody, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą, ewentualnie można zabielić odrobiną kwaśnej śmietany.
Topinambur z domowymi suszonymi pomidorami:
składniki: topinambur, suszone pomidory w oleju, sól, szczypiorek
Topinambur czyścimy, gotujemy kilka minut w mundurku. Podgotowany lekko topinambur kroimy ma mniejsze części, smażymy na oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy solą...
Posypujemy szczypiorkiem/natką pietruszki...czym lubimy.
Może to być osobne danie, może także stanowić dodatek
składniki: topinambur, suszone pomidory w oleju, sól, szczypiorek
Topinambur czyścimy, gotujemy kilka minut w mundurku. Podgotowany lekko topinambur kroimy ma mniejsze części, smażymy na oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy solą...
Posypujemy szczypiorkiem/natką pietruszki...czym lubimy.
Może to być osobne danie, może także stanowić dodatek
Sałatka z pieczonych buraków z pomidorami i ziarnami słonecznika:
składniki: buraki, pomidory, cebula, szczypiorek, natka pietruszki, olej, ocet balsamiczny, sól
Ugotowane w skórce buraki obieramy, kroimy w plastry, razem z pokrojonymi w plastry pomidorami układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy warzywa oliwą...wstawiamy do piekarnika 180st.C na jakieś 15 minut ...układamy warstwami:buraki, pomidory, pokrojoną drobno cebulę, skrapiamy dressingiem (olej, ocet balsamiczny, sól) i układamy tak do skończenia produktów. Po wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i natką pietruszki/szczypiorku.
Dyniowe racuszki:
składniki: 1 średnia dynia, u mnie Hokkaido (po obraniu, wypestkowaniu i starciu na grubych oczkach jakieś 3 szklanki - startej na grubych oczkach tarki - dyni), 5 jajek (białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem jak kogel-mogel), 4 płaskie łyżki drobnego cukru, cynamon, cukier waniliowy do smaku
4-5 łyżek mąki, olej i masło do smażenia
Do startej dyni dodałam utarte żółtka, wymieszałam, następnie pianę i mąkę i cynamon i cukier :)
Na rozgrzaną patelnię wlewałam odrobinę oleju i troszkę masła, racuszki smażyłam do zrumienienia.
Po każdym zesmażeniu porcji racuszków, patelnię wycierałam papierowym ręcznikiem, bo masło szybko się przypala. Posypałam cukrem pudrem i podałam z sosem (zwykła kwaśna śmietana lub jogurt naturalny z cukrem pudrem i cynamonem)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz