środa, 25 października 2017

Zdrowe śniadanie i kolacja dla każdego - WSTĘP

Witajcie kochani! 
Pewnie nie od dziś wiadomo Wam, jak ważną rolę odgrywają w naszych posiłkach śniadania i kolacje. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem, jaki przyjmujemy do siebie, powinno nam dostarczyć energii na cały dzień. Kolacja natomiast jako ostatni posiłek w ciągu dnia powinna być lekkostrawna i przygotować nas do snu. Tyle teorii,a jak to wygląda w praktyce? Czy nie zjadamy śniadań w biegu, na stojąco, albo w ogóle je pomijamy? Na kolacje zawsze nieśmiertelne kanapki z wędliną, serem? Albo odgrzewamy ponownie resztki z obiadu?
My w Klubie Twórczych Mam też często miewamy z tym problemy, dlatego postanowiłyśmy zacząć od nas i podzielić się z Wami naszymi pomysłami na te zdrowe posiłki.Oto nasze propozycje.

AsiaB przygotowała na śniadanie płatki na mleku , rodzynkami i świeżymi malinami.



tynka
Jako dziecko nie przepadałam za owsianką, bardzo źle mi się kojarzyły i wciąż kojarzą jakiekolwiek zupy mleczne na ciepło. Tymczasem moje dzieciaki polubiły. Od czasu do czasu robię im owsiankę na ciepło, ale jeszcze bardziej polubili moją wersję "surowej" owsianki na zimno :)
Płatki owsiane górskie (niepełna szklanka na mnie i 2 dzieciaków) zalewam wrzątkiem i przykrywam na noc. Rano dodaję tylko miód, jogurt naturalny - to baza...a potem to na co mamy ochotę - w tej wersji konfitura gruszki z rodzynkami, którą dostałam od znajomej oraz żurawiną i jeszcze kleks jogurtu naturalnego :) do tego kawa zbożowa orkiszowa z kozim mlekiem :) 


Inna nasza propozycja to pancake :) smażymy je bez dodatku tłuszczu, podajemy z domowym dżemem lub świeżymi sezonowymi owocami. O ile owsianka w tygodniu jest szybka do zrobienia, pancake zostawiamy sobie na dni gdy jest te 15 minut więcej ;) 

2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Oryginalny przepis stąd <klik> ja pomijam cukier puder, dodaję łyżkę zwykłego cukru, i zmniejszam ilość proszku do pieczenia.


  • Etoile również przygotowała owsiankę.
  •  5 łyżek płatków owsianych górskich i szklankę mleka, doprowadzam do wrzenia i zostawiam by zgęstniało. Dodałam plasterki banana i domowe musli:

Musli to płatki owsiane, rodzynki, orzechy, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane i wiórki kokosowe, wszystko mieszkam z dwoma łyżkami miodu, rozkładam na blaszce i piekę w 180 stopniach około pół godziny.



karto_flana

I u nas bywa różnie ze śnaidaniami. Z regułu jest to chleb tosowy, płatki, albo owsianka... Na pewno ważne jest dla mnie, żeby wypić coś ciepłego np. koktail uodparniający wg własnego pomysłu. Wystarczy element zabawy w postaci pianki, a dzieci sięgną chętnie po niego.



Na jedna porcję ok 250 ml:
1 torebka herbaty z owoców dzikiej róży
100 ml soku jabłkowego
ćwierć jabłka
1 lyżka miodu
1 lyżka melasy
Herbatę zaparzyć przez 5 minut w 100 ml wrzącej wody. Wyjać torebkę, wystudzić do temperatury 40°C, włożyć miód i melasę. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać sok jabłkowy i wymieszać mikserem, aż powstanie piana. Przelać do szklanki. Dodać posiekane na drobno jabłko. Można pic nieco letni lub wychłodzony. Kto nie lubi smaku melasy może ją zastapić sokiem np. z owoców dzikiej róży.

Wczoraj był obchodzony Międzynarodowy Dzień Walki z Otyłością, dość obszerny post napisałyśmy o tym w zeszłym roku, Zapraszamy TUTAJ. 
W skrócie warto przypomnieć, że otyłość to przede wszystkim zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory, oraz zwiększone ryzyko wystąpienia takich chorób jak zawał, udar, zator, wylew, bezpłodność.
Według prognoz to właśnie ta przypadłość spowoduje, że nasze dzieci będą żyć około 10 lat krócej niż my... Więc może warto postarać się już teraz, kiedy jeszcze nie jest za późno, o zdrowe nawyki dla naszych pociech a także i nas samych.

A u Was jak wyglądają śniadania i kolacje?

3 komentarze:

  1. U mnie różnie to bywa, a najgorzej ze śniadaniami. Mój syn z tego to zjadłby tylko placki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas śniadanie to podstawa. Bez śniadania wychodzimy tylko wtedy kiedy idziemy zrobić badania krwi. Często jemy owsiankę, jajecznicę, parówki, "chlebo-jajo", grzanki z kozim serem albo kanapki z pesto z rukoli i suszonymi pomidorami. Staramy się kupować lepsze wędliny, czasem sami pieczemy szynkę albo gotujemy ją w szynkowarze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś pomijałam śniadania, faktycznie a na kolację jadło się obiad, albo po pracy wracając do domu kupiło się to i owo. Od 4 lat jestem pod kontrolą dietetyka :) i wszystko wygląda inaczej, zdrowiej, smaczniej :)na śniadanko np mieszanka jogurtowa z siemieniem lniany, słonecznikie, i płatkami kukurydzianymi, oraz kanapka z polędwicą, albo jajecznica z pomidorem, szynką i szczypiorkiem, a kolacja to chlebek żytni z twarogiem i rzodkiewką, albo sałatka warzywna z szynką.

    OdpowiedzUsuń