Rok 2021 zbliża się ku końcowi i na pewno myślicie już o menu Sylwestrowym?! Jeśli planujecie ten czas spędzić na domówkach proponuję przygotować którąś z zaproponowanych przez nas sałatek. Ja przygotowałam dla Was mój top 3, czyli te sałatki, które wprost uwielbiam, robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają z talerzy. Na początek zaserwuję Wam Sałatkę Francuską, którą sama nazwałam ze względu na składniki. Jest to moja wersja sałatki, którą jadłam w pewnej restauracji i po prostu musiałam ją odtworzyć. Udało mi się uzyskać smak,taki jak zamierzałam. Spróbujecie?
1. Sałatka Francuska - składniki:
500 g mixu sałat z rukolą (ja dodałam dodatkową rukolę, bo uwielbiam)
1 pomarańcza obrana z białej skórki i pokrojona
pół melona - kulki (lub 2 gruszki)
1 ser Camembert naturalny pokrojony w trójkąty, obtoczony w prażonych ziarnach
60 g mieszanki ziaren do sałatek (słonecznik, dynia, pini) uprażone na suchej patelni
1 pierś z kurczaka upieczona sote z przyprawami w folii i pokrojona w plasterki
Sos:
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z melona
zlany sos z pieczonej piersi
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć.
W salaterce układamy sałatę, lekko polewamy sosem. Na sałacie układamy pozostałe składniki i obficie polewamy sosem. Jemy od razu po przyrządzeniu!
2. Sałatka z rukolą i pomarańczą
To prosta i szybka sałatka, którą często robię na podwieczorek. Składniki, jakich potrzebujecie to:
opakowanie rukoli 500 g
2 małe pomarańcze, obrane z białej skórki i pokrojone
Ser z niebieską pleśnią 100 g, pokrojony w grubą kostkę
garść orzechów włoskich
Sos:
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka miodu
Składniki sosu dokładnie połączyć.
Na półmisku ułożyć rukolę, na niej poukładać pozostałe składniki i polać sosem tuż przed podaniem.
3. Sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami, na którą przepis zaczerpnęłam stąd klik, bo "przemówiła" do mnie ze zdjęcia 😁, a ja jem oczami. Polecam, jest pyszna. Nie zawiodłam się! Swoją zmodyfikowałam i posypałam szczypiorkiem, a zamiast gorgonzoli dałam mozzarellę.
Joanna JB poleca Wam swoje Carpaccio z pieczonych buraków ze szpinakiem i fetą:
Buraki należy upiec w folii w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Po ostudzeniu trzeba je pokroić w cienkie plastry i ułożyć na liściach szpinaku baby. Całość posypać pokruszoną fetą i prażonymi pestkami dyni. Polać dressingiem zrobionym z: 2 łyżek oliwy, 2 łyżek octu balsamicznego czerwonego, 1 ząbka czosnku, natki pietruszki, szczypty soli i pieprzu.
Ela - Karto_flana zaprasza Was na swojego bloga, na którym znajdziecie przepisy na polecane przez nią sałatki:
Rosyjską sałatkę z paluszkami krabowymi klik
Sałatkę ziemniaczaną z selerem naciowym klik
Wspaniałe przepisy- już bym jadła:-D
OdpowiedzUsuńWow ciekawe te z pomarańcza.... moze spróbuje :) dzieki !
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBrzmi ciekawie. Mam ochotę na ziemniaczana z porem.
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniałe.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona to : rukola, suszone pomidory, burak, ser lazur, prażony slonecznik i sos.
Polecam