wtorek, 21 czerwca 2016

Gotuj po domowemu- czerwcowo grillowo

Och, jak cudownie jest w czerwcu!
Lato u progu, długie ciepłe wieczory przed nami i sezon na grilla otwarty :)
Mamy zatem dla Was garść kulinarnych inspiracji na grillowe party.

karto_flana poleca szaszłyki z grilla.

Szaszłyki wieprzowe:

Dla 4 osób:
750 g surowej polędwicy wieprzowej
3 czerwone cebule
2 strąki papryki czerwonej
sok z 1cytryny
3 łyzki sosu worchester
60 ml oleju
sól, pieprz
Polędwicę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie rozdzielić na poszczególne listki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na kwadratowe kawałki. Patyczki do szaszłyków posmarować odrobiną oleju, metalowe szpadki można nie smarować. Nadziewać na przemian mięso, listki cebuli i kawałki papryki. Posolić i popieprzyć.
Sok z cytryny wymieszać z olejem i sosem worchester. Marynatą posmarować szaszłyki, włożyć do naczynia pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Od czasu do czasu smarować marynata.
Piec na grillu ok. 10 minut często obracając.



Szaszłyki z piersi kurczaka

Dla 4 osób:
600 g filetów z piersi kurczaka
1 czerwona cebula
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
200 g boczku
sól, pieprz,
tymianek
Filety opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę ok 2x2 cm. Włożyć do torebki foliowej, dodać suszony tymianek (1 łyżeczka), sok z cytryny i olej. Torebkę zamknąć, pougniatać, aby marynata obtoczyła dobrze mięso. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Boczek pokroić na kwadratowe plasterki, a cebulę w ćwiartki, następnie rozdzielić na poszczególne płatki. Na patyczki lub szpadki nakładać mięso, boczek i cebulę. Posolić i popieprzyć. Upiec na grillu. Można tez do szaszłyków dodać kawałki papryki, czy plasterki pieczarek.





a może macie ochotę na grillowaną białą kiełabasę w żurawinie?


Dla 6 osób:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 łyżki oleju
1/2 szkl. konfitury żurawinowej
2-3 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka czystej wódki
Kiełbasę delikatnie ponakłuwać, włozyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na niewielkim ogniu 15 minut. Wyjąć z wody i ostudzić. Posmarować olejem. Włozyć do foremki aluminiowej i ułożyć na grillu. Gdy zacznie się rumienić posmarować glazurą (z konfitury wymieszanej z chrzanem i wódką). Piec 10 minut, obrócić, posmarować po drugiej stronie i znów piec 10 minut


do grilla przyda się świeże pieczywo, np. bagietki w 3 smakach



Na 3 sztuki:
450 g mąki pszennej typu 405
7g suszonych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 180 ml letniej wody
30 g posiekanej smażonej cebuli
25 g posiekanych orzechów włoskich
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać olej, sól, cukier i wodę, zagnieść w misce gładkie ciasto, ugniatać przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą pozostawiłam czystą, a do każdej pozostałej części dodałam odpowiednio cebule lub orzechy włoskie. Uformować bagietki i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstawić na 40 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Ponacinać na ukos. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230°C (z termoobiegiem- 210°C) ok 20 minut.

A jeśli od mięsa wolicie rybkę, to Ania poleca pstrąga z grilla:


Pstrąga (najlepiej dla każdego po jednym) dokładnie oczyścić i umyć, można odciąć głowę
pstrąga natrzeć od zewnątrz i wewnątrz masłem czosnkowym (na 100 g masła 2 ząbki czosnku, odrobina ziół prowansalskich, szczypta tymianku).

Jeśli macie pod ręką to do środka można włożyć gałązki świeżych ziół, świetnie pasuje tymianek cytrynowy.
Pstrąga należy owinąć folią aluminiową, tak aby w czasie grillowania nie wypłynęło masełko.
Grillować ok. 20 - 25 minut, a potem pozostaje już tylko się delektować :)



tynka dla ochłody proponuje:

Lemoniadkę z cytryn i kwiatów bzu czarnego 



2 litry wody zagotować z 4-5 łyżkami cukru
Do bardzo ciepłego syropu dodać 6-8 baldachów  i cytrynę (sparzoną, wyszorowaną) pokrojoną w plastry. Zostawić do ostudzenia, przecedzić do dzbanka. Schłodzona wspaniale gasi pragnienie.

Lemoniadkę z ziołami, cytryną i miodem

garść ziół (mięta, szałwia, melisa) zalać gorącą wodą (ok 1,5-2 litry wody)
Po przestudzeniu dodać pokrojoną w plastry cytrynę (sparzoną, wyszorowaną) i osłodzić do smaku miodem (ok 2 łyżki)




oraz sałatki... Sałatki to czysta improwizacja, powstają zwykle z tego co akurat jest pod ręką, czy w lodówce lub co aktualnie rośnie na grządkach:

Sałatka  z serem typu mozzarella



2 garści rukoli
2 średnie pomidory
pęczek rzodkiewek
1-2 kulki mozzarelli
średnia cebula
szczypior

Sos-oliwa, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól - do smaku.

Warzywa umyć, pokroić w plastry-cebulę, rzodkiewki, pomidory oraz ser mozarella.
Ułożyć na półmisku, polać oliwą z cytryną.

Sałatka z grilla na ciepło

2 młode cukinie
ćwiartka młodej kapusty
5 dużych pieczarek
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
łyżka masła
świeży lubczyk
sól

Warzywa pokroić: cukinię i pieczarki w półplasterki, kapustę poszatkować, pomidory i cebulę pokroić w kostkę.



Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Usmażyć na złoto pokrojone pieczarki. Następnie dodać kapustę. cebulę i cukinię, poddusić chwilę. Dodać czosnek, pomidory, lubczyk.
Cukinia i kapusta powinny być jeszcze lekko chrupkie.


Zrobienie potrawy na ogniu nadaje jej specyficzny smak :) bardzo fajny dodatek nawet do zwykłych kiełbasek z grilla:


Sałatka z grillowanym bakłażanem:
(porcja dla 4)



2 małe bakłażany
garść oliwek
avokado
papryka
sałata (mix sałat, lodowa lub rukola, po prostu Wasza ulubiona)
2-3 młode cebulki ze szczypiorem
(albo cebula i młodziutki szczypiorek)
po łyżce sezamu i ziaren słonecznika
oliwa
Sos:oliwa, woda, ząbek czosnku rozdrobniony/przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku)


Bakłażana umyć, pokroić w plastry ok 0,5-1 cm , osolić, odstawić aż puści wodę. Każdy krążek bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować każdy krążek oliwą (najlepiej pędzelkiem, bo bakłażan wsiąka jak gąbka) Ułożyć bakłażana na tacce grillowej i upiec z 2 stron...jak długo? wszystko zależy od ognia :)...bakłażan powinien być mięciutki i lekko zbrązowiały.
Sałaty oczyścić, poszarpać na miskę, obrać i pokroić cebulę, szczypior,  paprykę, avokado, rozrzucić oliwki. Uprażyć ziarna na suchej patelni, dać bakłażana, polać sosem. Gotowe.
Osobiście z grillowanych krążków bakłażana ściągałam skórkę.

Sałatka z brokuła i kalafiora
(porcja dla 6 osób)



brokuł
kalafior
6 jaj ugotowanych na twardo
papryka świeża
sałata lodowa
puszka fasoli/groszku
kilka ogórków
garść posiekanej natki pietruszki
szczypior
łyżka sezamu opcjonalnie do posypania po wierzchu

Sos: 3 duże łyżki majonezu, 3 duże łyżki jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku

Brokuła i kalafiora ugotować "al'dente".
 Niezłym sposobem gotowania brokuła/kalafiora, aby nie były rozgotowane jest użycie garnka z szerokim dnem, do garnka wlewamy wodę tylko tak aby spód był przykryty, układamy różyczki kalafiora/brokuła, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy (ok 7-10 minut powinno wystarczyć...ale trzeba sprawdzić i pilnować by zawsze odrobina wody była w garnku), efekt prawie taki jakbyśmy gotowali na parze, warzywa zachowują jędrność i kolor :)
Brokuła i kalafiora studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy np. w ćwiartki.
Sałatę kroimy dowolnie.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy.
Ogórka obieramy, kroimy.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Następnie układamy warzywa warstwami w misce polewając każdą warstwę sosem.
Jeśli lubicie, by sałatka "pływała" w sosie, zróbcie go więcej, my nie przepadamy za takim, a powyższa ilość wystarcza na skropienie warstw sosem tak, by warzywa były widoczne ;)
(np. u mnie: sałata i ogórek, sos, fasola i natka pietruszki, sos, brokuł i kalafior i papryka, sos, ogórek i szczypior, sos, kalafior i brokuł i jajo, sos, posypane sezamem)


Życzymy Wam smacznego :)
I podzielcie się także swoimi pomysłami na letnie party :)

Zespół

KTM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz