środa, 14 grudnia 2016

Podwieczorek #17 PIERNIKI i kakao z piankami

Dzisiejsza propozycja podwieczorku to pierniki i kakao z piankami.
Przepisów na pierniki jest całe mnóstwo, dziś polecam Wam przepis, na puchate, grube...a przygotowane odpowiednio wcześniej także miękkie pierniki. Dzieciaki same sobie udekorowały swoje pierniki, tym większa radość :)
Z podanego przepisu wychodzi aż 8 dużych blach pierników, dlatego jeśli nie macie w planie obdarowania osiedla, lub wszystkich sąsiadów w odległości kilku kilometrów, zmniejszcie ilość podanych składników :)


PIERNIKI z przepisu s.Eli


2 kg mąki,1 kg cukru (osobiście zmniejszam do 70 dkg i jest OK), 9 dkg miodu, 1 margaryna, 2,5 łyżki kawy (zalać 700 ml wrzątku), 5 jaj, 6 łyżek kakao, 1 słoik powideł śliwkowych, 

5 łyżeczek amoniaku (rozpuścić w ciepłej wodzie), 4 przyprawy do

piernika, opcjonalnie bakalie

Do przesianej mąki wsypać 250 g cukru, kakao, przyprawy i bakalie-dobrze wymieszać. Resztę cukru rozpuścić
na karmel, dodać miód, roztopioną margarynę, zaparzoną kawę (przelać przez sito), mieszać trzymając na piecu tak, by się całość dobrze rozpuściła. Gorącą masę wlewamy do mąki- mieszamy, i dodajemy roztrzepane jajka i amoniak i powidła.Dokładnie mieszamy rękoma.Ciasto lepiej piec następnego dnia, bo mąka napęcznieje. Przy wałkowaniu i wykrawaniu kształtów nie podsypywać za dużo mąki, bo mogą być twarde.
Rozwałkować na ok 3 mm, podczas pieczenia BARDZO UROSNĄ :) będą miękkie i puchate! Piec w temp ok 170-180 st. C w zależności od piekarnika 12-15 minut.




lukier lub polewa czekoladowa, ozdoby do dekoracji



KAKAO robimy nasze ulubione...jeśli ciemne, gorzkie to 1 łyżeczka ciemnego kakao, 1 łyżeczka cukru i kubek gorącego mleka. Składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie, lub niekiedy litr mleka zagotowuję z cukrem do smaku i w pół szklanki gorącej wody mieszam 4-5 łyżeczek ciemnego kakao, które wlewam do gorącego mleka i energicznie mieszam. Jeśli kakao rozpuszczalne, czy gorąca czekolada - robimy według przepisu na opakowaniu. I jeszcze jedna wersja 2-3 kostki gorzkiej czekolady zalewamy gorącym mlekiem...pyszne!

Do każdego kubka dodajemy po kilka pianek-marshmallow...







Pozdrawiamy ciepło!
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Coś tu rozpoznałam swojego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) serwetka zawsze nam towarzyszy w okolicy Świąt :)

      Usuń