piątek, 11 stycznia 2019

Śniadania i kolacje dla każdego - Śniadania na ciepło

Czy i Wy macie ochotę zaczynać zimowe dni od śniadanka na ciepło? Na dziś przygotowałyśmy dla Was nasze rozgrzewające w chłodne dni propozycje :)

karto_flana przygotowała 
waniliowy ryż na mleku a'la crème brulee 

Dla 6ciu osob:
150 g ryżu do gotowania na mleku (odpowiedni rodzaj)
1 laska wanili
skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny
110 g cukru
750 ml mleka
200 g śmietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
Ryż włozyć do 350 ml wody i zagotować, zmniejszyć plomień i gotować jescze 5 minut. Odsączyć na sicie. Laskę wanili rozkroić wzdłuż i wyjąć maziaste wnętrze. Ryż przełożyć ponownie do garnka, dodać skórkę z pomarańczy (cytryny), 75 g cukru, wanilię i mleko, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut miesząjac. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Przełożyć do 6 miseczek. Posypać na wierzchu pozostałym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Skaramalizować w piekarniku lub specjalnym palnikiem.


Etoile proponuje płatki ryżowe na mleku z żurawiną i słonecznikiem

5 łyżek płatków ryżowych zalać szklanką mleka, gdy się zagotuje, ostawić po przykryciem. Gdy płatki ostudzą się i zgęstnieją, dodać ulubione nasiona i bakalie. W podobny sposób można przygotować przepyszne płatki owsiane, zawsze dobierając sobie do smaku ulubione dodatki, na przykład podprażony słonecznik i jabłko :)



U Loli z reguły zajada się rano płatki owsiane z jogurtem naturalnym, lub na wodzie - czasem na ciepło (super smakują z dodatkiem świeżych owoców),  a na chłodne poranki przygotowuje się na przykład pogodną kaszkę manną z rodzynkami


lub bardzo zdrową kaszę jaglaną - tu w wersji z gruszką dla małego pirata ;)
 kaszę jaglaną zalać wodą w proporcji 2:1, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, można również urozmaicić jej smak dodając na przykład suszone owoce lub nasiona


tynka proponuje pyszny 
pudding z tapioki z bananami
(na 5 porcji)
600 ml mleka
5-6 łyżek tapioki
1,5 łyżki domowego cukru waniliowego

Mleko podgrzewamy, gdy jest gorące wrzucamy tapiokę i gotujemy ok 15-20 minut mieszając często, dopóki kuleczki tapioki nie zrobią się przezroczyste. 
Pod sam koniec gotowania dodać cukier waniliowy. Zamieszać.
Przykryć folią, tak by folia dotykała puddingu, wówczas nie utworzy się "kożuszek".

Przygotować banany...
1 duży banan
2 łyżeczki miodu (użyłam gryczanego)
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie)
Na patelni połączyć ze sobą masło, miód i cynamon, gdy masa maślano miodowa będzie gorąca położyć na niej plastry banana i "smażyć" je w tej masie z obu stron.
Przełożyć pudding z tapioki do miseczek, dodać gorące banany.
Na ciepło pudding jest ciągnący, gdy się schłodzi ma postać bardziej stałą.


Katrin kusi nas kaszką manną ugotowaną na gęsto polaną roztopionym masłem, posypaną cynamonem i cukrem


oraz pieczonym / smażonym (namoczonym w mleku) czerstwym chlebkiem posypanym cukrem


A Ania z Zapiecka zaprasza nas na ponadczasową zupę mleczną z zacierką


My najadłyśmy się do syta i przy okazji powspominałyśmy babcine frykasy :) 
(którymi nie zawsze raczymy nasze pociechy, ale pamiętajmy, że możemy wykorzystać do posłodzenia czy dodania tłuszczyku alternatywne produkty, np. cukier i olej kokosowy).

A Wy macie Swoje ulubione ciepłe śniadanka?
Chętnie skosztujemy ;)


Pozdrawiamy
Zespół KTM

4 komentarze:

  1. Świetne przepisy! :) Zdecydowanie jestem za ciepłymi śniadaniami i kolacjami w okresie zimowym. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za słodkimi śniadaniami. U nas największą popularnością cieszy się jajecznica, parówki i chlebo-jajo (czerstwy chleb namoczony w samych jajkach z dodatkiem przypraw; kiedy usmaży się z jednej strony można położyć na nim plasterek sera, posypać słodką papryką i granulowaną cebulką, ja do swoich kanapek dodaję też ogórki konserwowe i ketchup).

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, zanim umieściłyście ten post, moja dietetyczka w diecie dała mi właśnie kilka z Waszych przepisów, smakuje niesamowicie, a najbardziej ubóstwiam deserek z płatkami ryżowymi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mh....kasze mannę bym zjadła, narobiliście mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń