Kto z nas nie lubi burgerów? Osobiście nie znam takiej osoby, która nie lubi zjeść bułki z kotletem i warzywami, czy mowa tu o burgerach tradycyjnych z mięsem wołowym lub wegetariańskie, każdy, a szczególnie dzieci je uwielbiają.
Ostatnio z Krzysiem
przygotowaliśmy takie burgery. Zaczęliśmy oczywiście od ciasta na bułki. Przygotowaliśmy
składniki na ciasto:
500 g maki (u nas
razowej)
35 g drożdży świeżych
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
300 ml letniej wody
Wszystko wymieszaliśmy (a właściwie to Krzyś z moją pomocą),
uformowaliśmy bułeczki, jeszcze posmarowaliśmy żółtkiem i posypaliśmy sezamem i
czarnuszką. Włożyliśmy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min i gotowe.
Podczas pieczenia bułek zajęliśmy się przygotowaniem
kotletów- u nas wersja mięsna, do której wykorzystaliśmy:
500 g mielonego mięsa wołowego
cebula
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Mięso Krzyś połączył z drobno pokrojoną cebulą i jajkiem, doprawiłam
i wyrabiał na jednolita masę, aby burgery były bardziej soczyste dolaliśmy do
masy mięsnej trochę zimnej wody. Uformowaliśmy okrągłe kotlety na wysokość ok 2
cm i średnicy podobnej do bułek. Nasze kotlety smażyliśmy beztłuszczowo na
elektrycznym grillu.
Do naszych burgerów zrobiliśmy
jeszcze sałatkę. Drobno pokroiliśmy ogórka konserwowego, zielonego, pomidora,
cebulę i paprykę i połączyliśmy to z miksem sałat. Oczywiście burgery to też
sosy. Nasz sos powstała z połączenia musztardy, ketchupu i majonezu z dodatkiem
curry i startego na grubych oczkach jabłka. Gdy mieliśmy wszystkie potrzebne składniki
to złożyliśmy naszego wyczekiwanego burgera.
A oto nasza fotorelacja:
Życzymy smacznego!
Krzyś z mamą.
Domowe najlepsze i pożywne!
OdpowiedzUsuńMniam az ślinka leci :) przepis ba były zapisałam :)
OdpowiedzUsuńMusimy spróbować tych bułeczek!
OdpowiedzUsuń