Kochani Czytelnicy! Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, w związku z tym czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Te święta nieodłącznie kojarzone są z mazurkami, babkami czy sernikami, chociaż coraz częściej uciekamy od tradycji i sięgamy po nowe, często urozmaicone przepisy na ciasta. Ja jednak należę do tradycjonalistek, choć przyznam szczerze, że lubi mnie ponieść inwencja twórcza przy pieczeniu. Tak było i tym razem.
W naszym domu w tym roku postawiliśmy nie tylko na smak, ale i oryginalny wygląd, dlatego przygotowałam dla Was babeczki i kruche ciastka w kształcie jajek, mazurek o smaku delicji, babkę z kawałkami kajmaku, babkę cytrynową i karmelową oraz kruche ciasteczka wielkanocne ze starego zeszytu babci.
Babeczki jogurtowe z brzoskwiniami
Składniki (w temperaturze pokojowej):
2szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
250 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
kilka kropli olejku waniliowego lub ekstraktu z wanilii
puszka brzoskwiń (kroimy w krążki i wycinamy kieliszkiem kółka, a pozostałości kroimy w kostkę)
250 ml śmietany 30% + fix do ubijania
Sposób wykonania:
Jajka z cukrem ubić mikserem na biały puch. Powoli miksując dodać jogurt, olejek i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec do masy wrzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie, które zostały po wycięciu kółek. Przełożyć do papilotek i piec w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu każdą babeczkę dekorujemy ubitą ze śmietan – fixem śmietaną 30% , a na wierzch kładziemy kółko brzoskwini.
Kruche jajeczka
Składniki:
1 jajo
2 żółtka
180 g margaryny z lodówki
2 szkl. mąki pszennej
Cukier waniliowy
100 g zmielonych migdałów
½ szkl. cukru pudru
Z tych składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Na „żółtka” :
1 słoik dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
1 galaretka pomarańczowa
3 krople olejku pomarańczowego
Dżem lekko podgrzać, wsypać suchą galaretkę, dodać olejek i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Sposób wykonania:
Ciasto wałkować na około pół cm. Wycinać ciastka foremką w kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawać kieliszkiem kółka na żółtko. Piec w temp. 180 stopni C 10-15 min. Po ostudzeniu przełożyć ulubioną marmoladą ciastko bez dziurki z ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem, a w miejsce żółtka nałożyć odrobinę przygotowanej marmolady pomarańczowej. Pozostawić na noc do zastygnięcia żółtek i odmięknięcia ciastek.
Mazurek o smaku delicji:
Do przygotowania go użyłam tego, co już miałam. Spód, czyli bazę zrobiłam z ciasta kruchego na ciasteczka – jajka. Wylepiłam nim tortownicę i zrobiłam ozdobny wałek dookoła, a następnie upiekłam. Po ostudzeniu na spód wyłożyłam marmoladę pomarańczową, której używałam do „żółtek”, a następnie całość polałam czekoladą i udekorowałam.
Moja córka Lidka pod okiem babci piekła mini mazurki, które później sama dekorowała, bo wiadomo, że to sprawia dzieciom największą frajdę.
Natomiast wspólnie z Bartusiem przygotowali kruche ciasteczka wielkanocne, które posypaliśmy cukrem pudrem i codziennie się nimi zajadamy.
Przepis na kruche
ciasto do mini mazurków jak i ciasteczek jest bardzo stary i dostałam go od
swojej babci. Ciastka z tego przepisu są kruche i mięciutkie zarazem, a w środku mają kilka warstw.
Polecam spróbować i zapisać ten przepis.
Kruche ciasteczka ze starego zeszytu babci:
Składniki:
6 żółtek
2 łyżki smalcu
1, 5 kostki margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
1 płaska łyżeczka „wypieku” (tak kiedyś określano proszek do pieczenia)
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier waniliowy
Mąki tyle, aby zagnieść odchodzące od ręki i nie przywierające do stolnicy ciasto.
Z podanych składników należy zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce około godziny, a następnie wykrawać ciasteczka i piec je w temp. 180 st.C ok. 15 min. na złoto.
Przepis na Babkę z kawałkami kajmaku zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki klik, sprawdziłam go i polecam!
Natomiast w poprzednich latach często piekłam niezawodną Babkę Cytrynową
i Babkę Karmelową,
na które przepisy znajdziecie tu karmelowa i tu cytrynowa
ZosiaSadosia poleca Wam swój Sernik, który się zawsze udaje,
oto jej przepis:
Na tortownicę:
750 g tłustego sera
10 jaj
20 g ( czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
180 g cukru
120 g masła
Puszka ananasa
½ szkl. wiórek kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser zmielony 2- 3 razy. Żółtka, połowę cukru i masło należy utrzeć na puch dodać ser i wymieszać. Białka ubić z resztą cukru i mąkami- zamiast mąki można dać budyń. Pianę delikatnie przekładać do masy serowej i delikatnie mieszać. Ananasa pokroić w kostkę i razem z sokiem dodać do sera. Dodać kokos, który wciągnie nadmiar płynu. Wyłożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę- do suchego patyczka. W razie potrzeby potrzymać dłużej.
Gdy wystygnie zrobić polewę z małej śmietany 36%, łyżki miodu (to zagotować), a następnie dodać pokruszoną gorzką czekoladę, odstawić na 2 min. Wymieszać i po chwili wylać na ciasto i posypać kokosem.
tynka również przygotowała coś smacznego, tym razem jest to Babka czekoladowa,
Składniki:
5 dużych lub 6 małych jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. soku pomarańczowego (można zmienić na wodę)
1,5 szkl. mąki tortowej
4 duże łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i wlać olej, sok, a na końcu dodać mąkę, proszek i kakao. Przelać do formy z kominkiem (dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Piec w 180 st.C około45 - 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę odczekać, przełożyć na kratkę, polać polewą i dowolnie udekorować.
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju
Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
No to nie muszę się już zastanawiać co upiekę z dziećmi na święta. Ciastka w formie jajek wyglądają świetnie, to coś nowego dla moich oczu. Na pewno skorzystamy z Waszych przepisów. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam, świetnie smakują! Wypróbowane będziemy znów piec.
OdpowiedzUsuńRewelacja ! Te jajkowe ciastka mi sie bardzo podobaja, szkoda ze nasi nie lubia dżemu 😔 ale na pewno skorzystam z babki którejś i ciastek bo bedziemy cos z dziecmi piec , dzieki !
OdpowiedzUsuńMożesz przełożyć kajmakiem, a to żółtko to bardziej galaretka, może lubią?
UsuńDziewczyny, jakie wspaniałe słodkości! Może coś wypróbuję? Buziaki!
OdpowiedzUsuńKoniecznie coś upieczcie!Przy babkach dzieci też mogą pomagać.
Usuńwow, aż ślinka cieknie od samego patrzenia! świetne są te babeczki i ciastka- jajka:)
OdpowiedzUsuńDzięki! Próbujcie.
UsuńBabeczki jogurtowe koniecznie muszę zrobić :-) Ile ich wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzi 16 babeczek.
OdpowiedzUsuń