Ostatnio brałam udział w bardzo fajnym szkoleniu zawodowym- składało się ono z 3 wykładów zakończonych częścią praktyczną, którą musieliśmy sami wykonać w domu.Tak właśnie trafiłam na przepis na Kulebiak i postanowiłam wypróbować ten przepis.Kulebiak pochodzi z kuchni kresów wschodnich. Jest pierogiem drożdżowym z farszem z kapusty kiszonej lub białej, z dodatkiem grzybów, mięs, ryb. Nawet do farszu wykorzystywali jaja.Moja wersja Kulebiaka była z farszem z kapusty kiszonej z dodatkiem kapusty białej z grzybami i białą, surową kiełbasą. Takie połączenie nawet polubił Krzyś, który nie przepada za kapuścianymi farszami.Do przygotowania takiego Kulebiaka należy przygotować:Składniki na ciasto drożdżowe
2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
1 szklanka mleka -250 ml
30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży
3 łyżki masła
2 żółtka jajek
po łyżeczce soli i cukru
1 szklanka mleka -250 ml
30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży
3 łyżki masła
2 żółtka jajek
po łyżeczce soli i cukru
Z mleka, cukru i drożdży i łyżeczki mąki zrobić zaczyn- zostawić na 15 min do wyrośnięcia.Mąkę przesiać, dodać roztopione letnie masło, żółtka, sól i rozczyn.Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.)Podczas gdy ciasto będzie wyrastało zajmujemy się farszem:Składniki na farsz z kapusty i grzybów
500 g kiszonej kapusty
mała główka kapusty białej (ok 400 g)
50 g suszonych grzybów
1 duża cebula - 200 g
słonina lub boczek- 150 g
przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka cukru- w razie potrzeby
biała surowa kiełbasa- 500 g
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości- nie płukałam jej, bo lubię kwaśną.
Białą kapustę szatkujemy i również gotujemy do miękkości.
Grzyby, które wcześniej były namoczone również gotujemy do miękkości.
Białą kapustę szatkujemy i również gotujemy do miękkości.
Grzyby, które wcześniej były namoczone również gotujemy do miękkości.
Boczek lub słoninę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem z pokrojoną cebulą.
Gdy mamy już kapusty i grzyby ugotowane, przesmażamy je razem z cebula i boczkiem.
Doprawiamy przyprawami wg uznania- powinien być dosyć intensywnie doprawiony.
Ciasto rozwałkować na prostokąt - długość taka aby pasowała do "keksówki".
Farsz przestudzony wyłożyć na ciasto, a na to położyłam białą, surową kiełbasę- nie było rozłożone równomiernie.
Następnie zwinąć ciasto w rulon i włożyć do formy, wierzch posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać czarnuszką i kminkiem- pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach przez ok 40 min.- do złotej skórki.
U nas Kulebiak został skonsumowany zarówno na podwieczorek, gdy był jeszcze ciepły najbardziej smakował Krzysiowi, jak i został na obiad na kolejny dzień i wtedy podałam go z barszczem czerwonym z własnego zakwasu.
A oto foto :)
Smacznego!!!
Zainspirujcie się!
ZosiaSadosia
Super !!!
OdpowiedzUsuńO ja cię. Pychotka. Dzisiaj kupiłam drożdże to może zrobię, kapusta kiszona w piwnicy też jest i suszone grzyby.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale ja niestety drożdżowego nie tykam.
OdpowiedzUsuńMożesz drożdżowe zamienić na ciasto francuskie i też wyjdzie pyszny.
Usuń