piątek, 17 czerwca 2022

Sezonowe mamy: Zielono nam

 Spójrzcie wokoło jak nam się świat zazielenił :) Pięknie się zrobiło na rabatach dojrzewają pierwsze warzywa a te szklarniowe już dawno zagościły na naszych stołach. Czy tak jak ja jesteście spragnieni świeżych zielonych potraw? To może zacznijmy od orzeźwiającej wody z miętą. W moim ogródku rozrosło się kilka jej rodzajów. Dziś do wody dodałam cytrynową .


Pora na zieloną kanapkę: pasta z avokado, zielony ogórek i szczypiorek :)


Sałata pieczona? Dlaczego nie :) Rzymską sałatę przypiekłam krótko na patelni z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi:

Kisicie ogórki? Nam najbardziej smakują małosolne (kanapki z nimi są pycha) ale jak dłużej poleżą to robią się kiszone i na talerzach lądują w formie zupy ogórkowej.



Mój przepis na takie ogórki jest bardzo prosty i zawsze wychodzą pyszne: mała główka czosnku, kawałek korzenia chrzanu, duża gałąź kopru i zalewa (łyżka soli na litr wody).

Trochę wiedzy na koniec:
Zielone warzywa są doskonałym źródłem witaminy C i magnezu. Co więcej, są one niezwykle pożywne, a przy tym niskokaloryczne, dlatego często traktowane są jako jeden z podstawowych składników diet odchudzający, a także oczyszczających. Nierzadko wspomina się również o tym, że zielone warzywa pomagają niwelować uczucie głodu, regulują pracę układu pokarmowego.

Smacznego zielonego Wam życzę !
JB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz