wtorek, 27 września 2022

Podwieczorek #67 Langosze na słodko

 Witajcie! Dziś na podwieczorek serwuję Langosze na słodko!

Langosze, to drożdżowe placki, specjalność kuchni węgierskiej, a ich głównymi składnikami są tylko mąka, drożdże i mleko! Dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu! Zapraszam.

Składniki na 10 placków:

2,5 szkl. mąki

20 g drożdży

1 szkl. mleka

1 płaska łyżeczka cukru

szczypta soli

Dodatki według uznania. U mnie ubita śmietana 18% z cukrem i jagody.

Sposób wykonania:

1.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i łyżką mąki. Chwilę odczekać aż rozczyn zacznie pracować. Dodać rozczyn do pozostałej mąki i dokładnie wymieszać aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.

 2. Ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować placek. Odstawić na ok. 20 min.

3. Każdy placek rozwałkować, aby poszerzyć jego średnicę.

4. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Powinny powstawać pęcherzyki.


5. Odsączyć na ręczniku papierowym.

6. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie bita śmietana, brązowy cukier i jagody.


Smacznego!

1 komentarz: