piątek, 23 września 2022

Zielnik domowy- aronia

 Aronia jest krzewem, który pochodzi z Ameryki Północnej. Bardzo dobrze przystosował się w polskich warunkach. Jednak jego popularność nie wynika ze zdolności do adaptacji, a z bogatego składu.


Ciemnogranatowe owoce stanowią prawdziwą skarbnicę:

  • przeciwutleniaczy – głównie rutyny, antocyjanów, katechin, flawonoidów i leukocyjanów – ich głównym zadaniem jest pomoc w eliminowaniu wolnych rodników odpowiadających za starzenie się organizmu. Dodatkowo antocyjany i rutyna wspierają uszczelnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych, co wspomaga redukcję ciśnienia krwi i pracę naczynek krwionośnych w oku. Pomagają również zredukować poziom złego cholesterolu i poprawić poziom dobrego;
  • witamin: C, E, K, A i z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak sód, cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez – wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, widzenie i właściwe reakcje układu immunologicznego. Dodatkowo pomagają uzupełnić niedobory składników w organizmie i przyspieszyć regenerację całego ciała.
Z uwagi na wysoką zawartość wielu prozdrowotnych składników warto rozważyć włączenie aronii i przetworów z niej do codziennej diety.

Aronia – na co warto stosować?

Zastanawiasz się, kiedy warto sięgnąć po aronię? Spożywanie przetworów z czarnych owoców poleca się osobom, które:
  • mają niską odporność, np. po chemioterapii – witaminy, zwłaszcza witamina C i minerały wspierają prawidłową pracę organizmu i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza dla osób po intensywnej terapii leczniczej, ale także w przypadku np. dzieci w wieku przedszkolnym, które często łapią infekcje;
  • zmagają się z infekcjami dróg moczowych – składniki zawarte w ekstraktach z aronii wspomagają procesy przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
  • są zagrożone wystąpieniem chorób serca czy cukrzycy – przeciwutleniacze pomagają utrzymać optymalny poziom cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wspierają ochronę układu krwionośnego;
  • są w grupie ryzyka zachorowania na jaskrę, zaćmę czy degenerację plamki żółtej – antocyjany obecne w owocach pomagają wzmocnić naczynia krwionośne w oczach i regenerować barwnik na siatkówce, który odpowiada za jakość widzenia.
Jednocześnie należy pamiętać, że badania nad właściwościami aronii nieustannie trwają. Dlatego nie należy stosować owoców zamiast leków przepisanych przez lekarza, a jako uzupełnienie codziennej diety.

Aronia – przeciwwskazania

Nie ma wyraźnych przeciwwskazań odnośnie do spożywania aronii. Po przetwory z czarnych owoców mogą sięgać kobiety w ciąży i dzieci po 6. miesiącu życia. Młodszym pociechom nie poleca się ich podawać ze względu na niedojrzały układ trawienny. Jednak ostrożność poleca się zachować osobom, które:

mają niskie ciśnienie krwi,
zmagają się z żylakami,
cierpią na zakrzepowe zapalenie żył lub chorobę wieńcową,
mają problemy z wrzodami żołądka i krzepliwością krwi.

Jeśli należysz do tej grupy, przed spożyciem aronii skonsultuj się ze swoim lekarzem, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu czarnych owoców.

Aronia – w jakiej formie spożywać?

Aronię można z powodzeniem spożywać na surowo, jednak jej cierpki smak może być odrzucający. Dla poprawy walorów smakowych poleca się najpierw umieścić owoce w zamrażarce. Dzięki temu stracą swoją specyficzną goryczkę.
Można także przyrządzić z aronii:

sok – przed spożyciem najlepiej wymieszać go z wodą lub herbatą. Jednak jeśli chcesz, możesz także dodać kilkadziesiąt mililitrów np. do ciast czy kisielu. Świetnie smakuje także w połączeniu z wieprzowiną i wołowiną!
 

dżem – doskonale sprawdza się jako dodatek do herbat, a także różnych wypieków. Duża ilość cukru poprawia smak aronii i sprawia, że chętnie sięgają po nią nawet dzieci.

konfitura z aronii - doskonała do mięs i serów. Polecam przy przygotowywaniu połączyć aronie z jabłkami lub gruszkami.
Dla dorosłych możesz także przygotować nalewkę z aronii. Mocny i słodki napój to idealny wybór na jesień i zimę. Alkohol rozgrzeje w zimny wieczór, a składniki odżywcze pomogą zachować odporność.
 
Nie rezygnuj z aronii przez jej cierpki smak (wystarczy przemrozić owoce aby pozbyć się cierpkości)! To prawdziwa skarbnica cennych składników. Dlatego sięgaj po nią tak często jak to możliwe.
 

Pozdrawiam 
ZosiaSadosia



3 komentarze:

  1. U mnie aronia schodzi jedynie pod postacią soku, ale za to schodzi w tempie ekspresowym. Jest pyszny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe informacje. Szczególnie ta o przemrożeniu owoców, bo fakt jej cierpkość nie każdemu podchodzi. Spróbuję, bo robie sok z tego jak się okazuje wspaniałego owocu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. My zawsze przemrazamy owoce aronii przed zrobieniem z niej czegokolwiek a w ostatnich latach szczególnie sok połączony z winogronami nam podpasowal ....

    OdpowiedzUsuń