wtorek, 25 lipca 2023

Sezonowe Mamy - Przekąski z liści chrzanu

 Witam Was w piękny, lipcowy dzień! Zgodnie z obietnicą przygotowałam przepisy na przekąski zrobione z użyciem liści chrzanu. Właściwości liści chrzanu opisałam w poprzednim poście, a dziś moje ulubione pachnące smakołyki, które nie dalej jak w ubiegłym tygodniu przyrządzałam ponownie. Życzę Wam smacznego i ....odwagi podczas eksperymentowania w kuchni!

Ogórki małosolne z liśćmi chrzanu 

Małe ogórki lub średnie przekrojone na pół

5 ząbków czosnku

duży kwiatostan kopru

3 duże liście chrzanu

Zalewa:

1 l wody

1,5 łyżki soli

3 szt.ziela angielskiego

3 liście laurowe 

Wszystkie składniki zagotować i lekko ostudzić

Na dno dużego słoika ułożyć liść chrzanu, połowę czosnku i pół kopru. Włożyć ogórki białą częścią do dołu, przykryć pozostałym liściem koprem i czosnkiem, zalać letnią zalewą. Odstawić na 2-3 dni. Ogórki są dobre jak zmienią kolor na żółty. Powinny być jędrne i chrupiące. Możecie sobie robić taką przekąskę kilka razy w sezonie. W podobny sposób robię też kiszone ogórki na zimę tylko na litr wody daję 2 łyżki soli i zalewam ciepłą zalewą.

Pesto chrzanowe

3 młode liście chrzanu

kieliszek oleju rzepakowego

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka ziaren, np. słonecznik, orzeszki pini, dynia (u mnie takie do sałatek)

kawałek twardego sera np. parmezan, gruyere

sól, pieprz

Ser zetrzeć, listki posiekać.Wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Podawać na kanapki, do makaronu lub według własnego pomysłu. Pesto jest lekko ostre, wyraziste w smaku. Przechowywać w lodówce.

Masełko czosnkowo - chrzanowe

25 g masła

3 duże ząbki czosnku

2 młode liście chrzanu

sól, pieprz

Liście chrzanu posiekać, wraz z innymi składnikami przełożyć do blendera i zmiksować. Podawać do smarowania pieczywa, do potraw z grilla lub położyć na bagietce i zapiekać. Masełko jest wyraziste w smaku, czosnkowo - chrzanowe. Przechowywać w lodówce.


Na koniec prezentuję Wam mój hit! Miękki, długo świeży, niezwykle aromatyczny, a przede wszystkim prosty i szybki w wykonaniu:

 Chleb na kwasie z ogórków kiszonych pieczony na liściach chrzanu

Zaczyn:

1 szkl. mąki żytniej chlebowej

1 szkl. mąki pszennej chlebowej

2 szklanki ciepłej wody

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

60 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać pozostałe składniki:

2 szkl. mąki żytniej chlebowej

2,5 szkl. mąki pszennej chlebowej

1 płaską łyżeczkę soli

3 łyżki oleju

1 szkl. kwasu z ogórków

Wyrobić ciasto, wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych masłem i wyłożonych liśćmi chrzanu. Uformowane chlebki wygładzić ręką moczoną w wodzie i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka, słonecznik, kminek, mak). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 50-60 min. Po upieczeniu wyjąć z foremek na ściereczkę, drugą przykryć i pozostawić do ostygnięcia. 

Chleb mimo pokus zapachowych radzę kroić dopiero jak dobrze wystygnie, nie będzie się wtedy rozpadał i kleił. 


Mam nadzieję, że moje propozycje Was zainspirowały i spróbujecie! Pozdrawiam cieplutko. Diana

3 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że z liści chrzanu można zrobić też coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, czekałam na te przepisy. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ale ciekawe przepisy.... ja zawsze korzenia używałam....

    OdpowiedzUsuń