środa, 23 marca 2016

Gotuj po domowemu - marcowo WIELKANOCNIE

W tym roku marzec jest miesiącem Świąt Wielkanocnych.
Zapewne każda mama planuje ugotować coś niepowtarzalnego, czasem szukając nowych przepisów, nowych inspiracji aby święta, co roku były inne wyjątkowe. 
Zapraszamy Was do wypróbowania świątecznych przepisów według naszego mamowego grona, gdyż każda mama jest inna, każda mama ma inny gust, każdy region Polski ma inne tradycje kulinarne...

karto_flana zaprasza na tradycyjną sałatkę jarzynową:


 Dla 4-5 osób:
4 ziemniaki
3 marchewki
duży kawałek selera
1 pietruszka
3 jajka
3 ogórki kwaszone
1 duże jabłko
1 puszka zielonego groszku
1 szklanka majonezu
Warzywa i ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry i posiekać w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać w kostkę i dodać do warzyw. Ogórki kwaszone posiekać w kostkę, dodać do sałatki, jabłko obrać i posiekać w kostkę, groszek odsączyć z zalewy, dodać do sałatki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać majonezem i wymieszać.

Świąteczne jajka faszerowane:



Dla 4-6 osób:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
mielona ostra papryka
1 łyzka siekanego szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
rzeżucha (ok. dwóch garści ;) )
Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pól. Wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem, musztardą i śmietaną, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku pieprzem solą i papryką. Nadzienie wkladać do jajek. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Rzeżuchę i rzodkiewki umieścić na kilku półmiskach lub jednym dużym. Następnie poukładac jajka.

i mazurek z powidłami śliwkowymi:



Na formę o boku 20 cm;
250 g mąki
150 g masła
80 g drobnego cukru
2 żółtka
8 połówek orzechów włoskich
150 g dżemu śliwkowego
Masło posiekać i połączyć z żółtkami, oraz cukrem i mąką. Zagnieść ciasto, gdyby było za suche dodać 2-3 łyżki wody. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozwałkować ciasto, część ciasta odłożyć. Rozwałkowane ciasto przełożyć do foremki formując wysokie brzegi. Z odłożonego ciasta ulepić kulki i ułożyć na placku "okienka" . Placek podpiec 15 minut w temperaturze 190°C. Powidła podgrzać i włożyć do okienek mazurka. W każdym okienku ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.


Co roku piecze też synkami wielkanocnego baranka z ciasta, za każdym razem wybierając inny przepis dla urozmaicenia. Tutaj przepis na baranka pomarańczowego:

Na 1 foremkę barankową:
80 g maki pszennej
60 g masła
50 g cukru
25 g mączki kukurydzianej
2 nieduże jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomarańczowego
2-3 łyżki soku pomarańczowego
100 g cukru pudru
1 pistacja
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać aromat i jajka, ubić. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki, foremkę zamknać. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 35 minut. Przestudzić 10 minut. Z soku pomarańczowego i cukru pudru sporządzić lukier, którym polać baranka. Pistacje przekroić na pół i z każdej połówki zrobić oczy baranka.



tynka w swoim domu wprowadziła z mężem tradycję robienia domowej PASCHY (w ich rodzinnych domach nie było takiej tradycji...w ICH jest)...mąż uciera wszystkie składniki na deser...wcześniej męczył się sam...teraz ma już swoich pomocników:

PASCHA 
Spisuję przepis z zeszytu...od mojej przyjaciółki :)



1 litr kwaśnej śmietany 18%

2 litry mleka

25 dkg masła

szklanka cukru
8 jaj

bakalie, w tym np. rodzynki, migdały, morele, ananas, skórka
pomarańczowa/cytrynowa, orzechy itp. aromat-olejek waniliowy

Mleko zagotować, śmietanę z jajami zmiksować i wlać do gorącego mleka,
ciągle mieszać doprowadzić do powstania twarogu. Odcedzić (albo na
bardzo drobniusim sitku, albo nawet przez czystą tetrę :)


Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, do maślanej masy po odrobinie dodawać twaróg i

ucierać na gładziutką masę, następnie dodać resztę składników...gotową

masę dać do foremki (najlepiej keksówkę) wyłożoną folią, owinąć folią i

włożyć do lodówki...PYCHA...musi być mocno schłodzone!



Ponadto może wypróbujecie przepis na cudownie aromatyczną, cytrynową babę? Oraz zapiekankę z białej kiełbasy i bułek z sosem chrzanowym? (oryginalny przepis TU-KLIK)


Sos chrzanowy na zimno
po 3 łyżki: jogurtu naturalnego, śmietany, majonezu i mały słoik chrzanu, sól do smaku...



Babka cytrynowa z przepisu mojej Przyjaciółki
6 jaj, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, kostka masła/margaryny, 2 cytryny-jedna do ciasta, skórka i sok, sok z drugiej do lukru, lukier: 3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny; jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek, powoli wlewać przestudzoną rozpuszczoną margarynę, dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny i wycisnąć z niej sok. Piec w zależności od piekarnika 45-60 minut w 170 st. C. Polać lukrem cytrynowym. 
Moje modyfikacje: ubiłam białka, dodałam cukier, żółtka, resztę składników, zmniejszyłam ilość cukru do szklanki, do ciasta dodałam skórkę otartą z 2 cytryn...meeeega cytrynowe wyszło!!



Zapiekanka bawarska z bułki, białej kiełbasy i jajek...(inspirowana przepisem, do którego link podałam wcześniej)


I jeszcze ekspresowa babka z dodatkiem majonezu. Oczywiście przetestowałam ją dopiero niedawno z czystej ciekawości. Babka wychodzi bardzo smaczna, lekka. Z każdym dniem lepsza...niestety dłużej jak 2 dni nie postoi ;) Poniższy przepis to mix przepisów znalezionych w sieci.

4 jajka
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki majonezu
kilka kropel aromatu (np. śmietankowy)
budyń śmietankowy (proszek...bez cukru)
łyżka kakao ciemnego

ewentualnie cukier puder, polewa do dekoracji

Białka ubijamy (zawsze dodaję po chwili szczyptę soli), dodajemy stopniowo cukier mieszając żeby dobrze się rozpuścił w białkach, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, mąki, proszek i proszek budyniowy mieszamy, stopniowo dodajemy do jajecznej masy, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy majonez i olejek śmietankowy. W przepisach było zwykle napisane żeby na koniec mąkę i majonez wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, ale ja wymieszałam mikserem i żaden zakalec nie wyszedł przez to :) 
Babkową formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wlać ciasto, jeśli chcecie efekt marmurku, do części ciasta dodać łyżkę ciemnego kakao i wlać do formy na białą masę - ciemną, delikatnie w kilku miejscach zmieszać łyżką.
Wstawić do piekarnika, ok 170/180 st.C. na godzinę :)



SMACZNEGO :)
Zespół KTM



2 komentarze:

  1. aż mi ślinka pociekła na te pyszności :)
    pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń