piątek, 21 kwietnia 2017

Domowy Zielnik - POKRZYWA

POKRZYWA
...królowa ziół...
Nie bez przyczyny z uporem maniaka wyrasta blisko naszych domostw, a my z jeszcze większym uporem najczęściej staramy się jej pozbyć. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego posta popatrzycie na nią jak na roślinę o wszechstronnym zastosowaniu a nie jako o bezużytecznym chwaście.

Akwarela wykonana przez naszą uzdolnioną Elę-karto_flaną

Właściwości pokrzywy (jednym z pierwszych blogów dotyczącym ziół, ich wykorzystania i właściwości był ten blog <klik>...stąd też nota o właściwościach)

Pokrzywa zawiera mnóstwo substancji czynnych takich jak kwasy organiczne, witaminy (szczególnie witaminy C,K, B2), kwasy organiczne. Ponadto pokrzywa zawiera sole mineralne, co w praktyce oznacza,że można nią suplementować niewielkie niedobory minerałów. W kuchni i medycynie tradycyjnej skwapliwie korzystano z tego wiosną: szczególnie dobrze taka suplementacja wpływała na osoby osłabione, starsze, oraz małe dzieci.
Pokrzywa ma działanie przede wszystkim oczyszczające krew: to działanie przypisywano jej w medycynie tradycyjnej, pokrzywa działa pozytywnie na procesy przemiany materii; z jednej strony dostarcza minerały, z drugiej posiada pierwiastki śladowe, które pomagają ją usprawniać, liście jak i korzeń pokrzywy obniżają ciśnienie krwi, korzeń ma lekkie działanie przeciwalergiczne, pokrzywa ma działanie przeciwkrwotoczne, ze względu na dużą ilość witaminy K oraz flawonoidów, wspiera tworzenie czerwonych krwinek, pokrzywa ma też działanie łagodzące i lekko przeciwzapalne, pokrzywy wchodzą w skład mieszanek przeznaczonych dla osób z bólami reumatycznymi, pokrzywa obniża poziom cukru we krwi, przetwory z liści pokrzywy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego, wykazuje lekkie działanie przeciwwirusowe.


Pokrzywowe placuszki na słodko (INSPIRACJA z TEJ strony)

Placuszki z pokrzywą:
miska młodych pokrzyw (umyć, posiekać)
garść rodzynek (zalać gorącą wodą, namoczyć)
szklanka mąki
jajo
pół szklanki mleka
łyżka miodu
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, ciasto ma być jak gęsta śmietana...dodałam zamiast większej ilości mleka wodę z moczonych rodzynek. Dodać posiekaną pokrzywę i rodzynki. Smażyć do zrumienienia na tłuszczu (olej rzepakowy, masło lub olej kokosowy)...
Podałam z domowym musem jabłkowym i serkiem naturalnym wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.





Jajecznica z pokrzywą:
Zbieram garść młodych listków pokrzywy, dokładnie przepłukuję, czasem nawet sparzam, potem rozszarpuję na drobniejsze kawałki i wrzucam na patelnię z odrobiną wody...gdy liście lekko zmiękną dodaję masło i robię jajecznicę :)


Zielone muffinki z pokrzywą, kremem karpatkowym i malinami

     Przeglądając książkę Pani Małgorzaty Kalemby-Dróżdż natknęłam się na pięknie wyglądający torcik z pokrzyw. Ciasto wykonałam z tego przepisu (200 g młodych pokrzyw, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; przepis dostępny również na stronie autorki <klik>), rozlałam go jednak do foremek muffinkowych, do tego zrobiłam krem jak do karpatki ( 3 szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej (kopiaste), 4 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste), 2 żółtka, kostka masła lub margaryny; 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Masę wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy, aż powstanie budyń. Podgrzewamy chwilę na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż budyń zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Studzimy, a następnie ucieramy z masłem) 
Tak przygotowanym kremem karpatkowym ozdobiłam babeczki pokrzywowe, udekorowałam miętą i owocami malin. Wyszło naprawdę smacznie. I oko cieszyło kontrastem kolorów... 








Pizza z pokrzywą też smakuje wyśmienicie.
Rześki smak pokrzywy podduszonej w wodzie z liśćmi czosnku niedźwiedziego smakuje naprawdę dobrze.






Pokrzywa choć jest uważana za chwast w samym ogrodnictwie może również być bardzo przydatna jako tzw "gnojówka". Stosujemy ją rozcieńczoną w postaci oprysku przeciw szkodnikom i chorobom lub nawozu do warzyw. Na tej stronie znajdziecie więcej szczegółów KLIK
Pokrzywę można stosować również w kosmetyce jako płukankę do włosów czy nalewkę.  

A Wy używacie do czegoś pokrzywy?
Pozdrawiamy.

11 komentarzy:

  1. Ależ dziękuję za te smakołyki :) ja co dzień piję napar- z uwagi na ilość zażywania leków organizm mocno zwariował, pokrzywa robi cuda.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieciaki lubią pokrzywowy napar :) dobrze, że inne zielsko już też pomału rozkwita...będzie co zbierać do suszenia :)
      A pokrzywa taka niepozorna a działa tyle dobrego.
      Pozdrawiam Cię ciepło!

      Usuń
  2. Piękna akwarela, jak ja kocham takie prace.... rozmarzyłam się. I ja na pokrzywę źle nie patrzę :) Często jem ją na surowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam akwarele: ) I jedzenie pokrzywy na surowo (Y) pozdrawiam

      Usuń
    2. Ela jest naszą klubową artystką 😊akwarele piękne tworzy.
      Na surowo? Nie drapie zbytnio po gardle?
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wielbie herbatke z pokrzywy ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudowne wypieki i smakowitości! Chętnie bym się wprosiła :D
    ja pokrzywę zbierałam w zeszłym roku, ususzyłam i... zapomniałam o tym. Muszę zacząć robić herbatki, kiedyś piłam je dość regularnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna akwarela!!!
    Działanie pokrzywy znam z autopsji. Również polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepisy. Kiedyś robiłam sobie z pokrzywy herbatkę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za miłe słowa o mojej akwareli :)

    OdpowiedzUsuń