sobota, 8 kwietnia 2017

SEZONOWE mamy - BABKI i SERNIKI

Witajcie...
Okres Wielkanocy tuż tuż...
Może szukacie jakiś sprawdzonych przepisów na BABKI i SERNIKI? A może Paschę?
Dziś przychodzimy do Was ze sprawdzonymi przepisami, macie ochotę z któregoś skorzystać? 
Może i Wy podzielicie się Waszymi sprawdzonymi i ulubionymi przepisami na te charakterystyczne dla okresu WIELKANOCNEGO słodkości?

karto_flana

Przygotowała dla Was prześlicznie wyglądającą, apetyczną i bardzo smaczną

BABKĘ TULIPAN







Sernik wiedeński z cynamonem
Na formę o średnicy 18-20 cm:
Spod:
1/2 szklanki mąki
40 g masła
1 łyżzka cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
Nadzienie:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarożku homogenizowanego
60 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto na spód, uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować nadzienie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać pojedynczo żółtka, następnie twaróg. Dodać mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać lekko łyżką z masą serowa. Ciastem wylepić dno foremki, wyłożyć 1/3 nadzienia serowego, posypać 1 łyżeczką cynamonu, ponownie położyć 1/3 nadzienia i posypać 1 łyżeczką cynamonu. Przykryć resztą masy i posypać 1 łyżeczką cynamonu. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C ok. 1 godziny. Wystudzić w piekarniku uchylając lekko drzwiczki.


Babka z twarogiem 
(czyli dwa w jednym)
Na formę do babki o pojemności 2,5 l:
250 g masła lub margaryny do pieczenia
200 g kremowego serka twarożkowego
450 g cukru
5 jajek
1 cytryna
400 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło, serek i cukier utrzeć na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka wciąż ucierając ciasto. Cytrynę sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodać skórkę z cytryny i sok, oraz stopniowo mąkę wciąż ucierając ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i wyspanej mąką foremki. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godziny. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, albo czekoladą.



karto_flana ma w zanadrzu całe mnóstwo przepisów na serniki i babki, po więcej możecie zajrzeć do jej kulinarnego bloga <klik>


Wiola

zaprasza Was na BABKĘ :





przepis:
4 jajka
kostka margaryny 
2 szklanki cukru
 3 szkalnki maki
2 łyżeczki preoszku do pieczenia
cukier waniliowy

margarynę rozpuścić i ostudzić, jajka utrzeć z cukrem następnie dodać mąkę i proszek i cukier waniliowy, wszystkie składniki razem wymieszać na koniec dolać przestudzoną margarynę, wylać do foremki na babkę piec w 180 st.C przez około 60 min do suchego patyczka


Daria

przygotowała dla Was

SERNIK JAGLANY z BRZOSKWINIAMI

Przepis stąd <klik>

100 g kaszy jaglanej

 200 g twarogu 
 2 białka
2 jajka
2 łyżki proszku budyniowego
słodzidło wg uznania (ok. pół szklanki cukru np.)
aromat do ciasta 
owoce do wyboru (np. brzoskwinie z puszki)
opcjonalnie rodzynki, jeśli lubicie

Kaszę ugotować i ostudzić. 

Kaszę, twaróg, żółtka zblendowac. 
Białka ubić z cukrem na puszystą, sztywną pianę. 
Do masy jaglano-twarogowej dodać aromat i rodzynki jeśli używacie, na koniec dodać ubite białka i delikatnie całość wymieszać. Wyłożyć na formę i piec w temp.180st. C ok godziny.





AsiaB - zaprasza na SERNIK z przepisu od cioci na jasnym kruchym cieście:


Ciasto
2 szklanki mąki tortowej
niecała szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
3 jajka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
kilka kropel olejku pomarańczowego

 2 żółtka i jedno całe jajko utrzeć z cukrem zwykłym oraz waniliowym. Dodać do reszty rozdrobnionych składników i zarobić ciasto. Rozwałkować na dość cienkie ciasto i wyłożyć na blachę.

Ser:
1,5 kg sera
10 jajek
1 kostka margaryn
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 olejek cytrynowy

Żółtka jajek wymieszać lub zmiksować z resztą składników i dodać ubitą pianę z białek. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temp. ok. 180 st. aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką żeby nie był zbyt suchy.





tynka
Jeden przepis a tyle możliwości.

SERNIK

Wystarczy do ciasta dodać np kakao, zamienić owoce, albo nie posypać kruszonką...
Sernik z przepisu stąd <KLIK>

Ciasto kruche

25 dkg mąki, szczypta soli
7 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dkg zimnego masła
1 jajko

Składniki wymieszać. Schłodzić. 2/3 porcji wyłożyć na spód 1/3 użyć jako kruszonkę na wierzch.


Masa sernikowa

1 kg twarogu sernikowego
2 proszki budyniowe (niesłodzone)
2 jajka
szklanka cukru
opcjonalnie cukier waniliowy

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, masę wylać na kruche ciasto, dodać owoce (patrz niżej) i ewentualnie posypać kruszonką.


A u mnie raz w wersji z jabłkami i kruszonką (wtedy ok 4-6 jabłek obrać, pokroić na spore kawałki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu, położyć na masie sernikowej)  a kolejnym razem z wiśniami z kompotu (wiśnie wydrylowane, odsączone), jeszcze innym razem z malinami (do spodu ciasta dodałam kakao)...każda opcja równie pyszna!


z jabłkami i kruszonką


z malinami na kakaowym spodzie


z wiśniami


A może spróbujecie sernika londyńskiego?

Pieczemy go w kąpieli wodnej, przez co po upieczeniu jest on kremowy i rozpływa się wręcz w ustach.
Odkąd kilka lat temu sięgnęłam po TEN przepis <KLIK> sernik londyński to jeden z naszych ulubionych.

SERNIK LONDYŃSKI



Składniki na tortownicę 23cm:

Na spód:
250g ciastek digestive lub herbatników maślanych
125g roztopionego masła

Na masę serową:
1kg kremowego sera
220g cukru pudru
4 jajka
3 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny

Na warstwę śmietanową:
szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Spód: ciastka kruszymy blenderem lub wałkiem, mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masą herbatnikową wykładamy spód i boki tortownicy, dociskamy palcami i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: wszystkie składniki masy miksujemy.
Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę z zewnątrz należy owinąć dokładnie folią aluminiową. Na spód herbatnikowy wlewamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na dużej blaszce do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlewamy wrzątek, tak by woda sięgała połowy wysokości tortownicy. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 50-60 minut. 
Warstwa śmietanowa: śmietanę mieszamy z cukrem i ekstraktem. Po upieczeniu sernika masę wylewamy na wierzch, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy wyjmujemy z formy i schładzamy w lodówce kilka godzin.





Sernik krakowski-klasyczny, niski...smakuje jak taki, który piekła Babcia...<KLIK>






I jeszcze WIELKANOCNY klasyk, który w naszym domu wszedł do tradycji dopiero odkąd jestem żoną ;) Przepis od mojej Przyjaciółki. Niesamowity smak dla którego warto wyciągnąć makutrę! :) czyli PASCHA



Przepis od mojej Przyjaciółki...jeśli spróbujecie zrobić ostrzegam, że od smaku się uzależnicie i też wejdzie w skład wielkanocnych "MUSI SIĘ ZNALEŹĆ na Wielkanocnym stole" :)


A u Was jakie ciasta królują na świątecznym stole?



1 komentarz:

  1. Mmmm ile pyszności w jednym poście! Ja właśnie robię plany, które wypieki zagoszczą u mnie na wielkanocnym stole :)
    wypieki Tynki wyglądają obłędnie, szczególnie sernik w wersji z jabłkami i kruszonką oraz londyński. Muszę wypróbować przepisy :)

    OdpowiedzUsuń