piątek, 12 października 2018

Domowy Zielnik - JARZĘBINA

Owoce jarzębu, znanego, powszechnie rosnącego u nas drzewa, są ozdobą jesiennego krajobrazu. Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.
Zazwyczaj zwracamy uwagę tylko na walory dekoracyjne dzikich owoców: z jarzębiny dzieci robią korale i jesienne bukiety. Nawet jeśli wiemy, które z owoców są jadalne, to nie mamy pojęcia, jak je przyrządzać. Tymczasem są one wyjątkowo wartościowe.
Z powodu dużej zawartości sorbiny, powodującej gorzki i cierpki smak owoców jarzębiny, nie jada się ich na surowo. Co więcej, kwas parasorbinowy jest wręcz trujący. Wywołać może zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami. Dopiero po obróbce jarzębina nadaje się do spożycia. Przyrządza się z niej herbatki, dżemy (podawane do tłustych mięs), wódki (np. jarzębiak) i likiery. Uwaga! Owoce zbierane po przymrozkach są mniej gorzkie.

W medycynie ludowej owoce jarzębiny wykorzystywano w chorobach: płuc, nerek, wątroby. Napary z jarzębiny działają: moczopędnie, przeciwzapalnie, przeczyszczająco. Jarzębinę stosuje się w stanach zapalnych nerek, kamicy nerkowej, w zaburzeniach krążenia i trawienia. <źródło KLIK>
akwarela karto_flanej




Mamy dla Was garść przepisów z wykorzystaniem jarzębiny, z ulubionych książek tynki:









karto_flana proponuje:
Jarzębinę w miodzie
1 kg jarzębiny
1 średni słoik miodu
Owoce jarzębiny włożyć do zamrażarki, zamrożone wrzucić na kilka minut do wrzącej wody. Następnie podpiec w temperaturze 150 st C. Miód włożyć do rondla i nieco zrumienić, wsypać jarzębinę. Smażyć mieszając 2-3 godziny. Włożyć do małych słoików, aby były to porcje na jeden raz.


I znalezione w czeluściach internetu:
chutnej z jarzębiny i dyni <klik>
nalewka z jarzębiny <klik>
dżem i konfitura <klik>

A Wy korzystacie z dobrodziejstw natury?

Przypominamy Wam o naszej zabawie "Jesienne Wyzwanie dla Każdego"...kilka punktów z listy dotyczy jesiennych darów natury: np. zróbcie przetwory, wykonajcie dekoracje z wykorzystaniem darów jesieni, zróbcie korale z jarzębiny.
Do końca pierwszej części zabawy zostało raptem kilka dni, może się jeszcze skusicie?<klik>

Pozdrawiamy
kartof_flana&tynka

3 komentarze: