piątek, 27 września 2019

Podwieczorek #37 - Ciasto gruszkowe

Dziś na propozycję podwieczorku proponujemy Wam ciasto gruszkowe.




Przepis znaleziony w czeluściach internetu jakiś czas temu:

Składniki:
gruszki - ok. 800 g
2 jajka
50 g masła
120 g mąki pszennej (może być też orkiszowa)
80 g cukru
sok z połówki cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego (polecam domowej roboty)


Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Obieramy gruszki i kroimy w kosteczkę (możemy zaangażować dzieci) i mieszamy z sokiem z cytryny.



Miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym i dodajmy przestudzone masło, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę.

Dodajemy gruszki i mieszamy łyżką.

Przelewamy ciasto do niedużej foremki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (może być odrobinę dłużej).
W oryginalnym przepisie była jeszcze polewa z białej czekolady. Pominęłam ją gdyż wydało mi się, że i tak ciasto jest słodkie. Można też wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Moje ciasto nie wyrosło jakoś spektakularnie, ale za to zniknęło w pół godziny.



Ania z Zapiecka

2 komentarze: