Uwielbiana i doceniania za swoje walory smakowe i właściwości CZEKOLADA obchodzi dziś swoje święto. Dzień Czekolady przypada aż kilka razy do roku, ale my - Polacy świętujemy właśnie 12 kwietnia!
U nas z okazji Dnia Czekolady powstały słodkie lizaki
i mini czekolady.
Do ich wykonania wspólnie z Lidką użyłyśmy czekolady w kropelkach, rozpuszczonej w kąpieli wodnej oraz liofilizowanych owoców i cukrowej posypki, aby było kolorowo. Kształty uzyskałyśmy dzięki silikonowym foremkom.
Upiekłyśmy też mocno czekoladowe popękane ciasteczka,
na które przepis znajdziecie tutaj klik Zachęcam do ich wykonania, bo oprócz tego, że są pyszne i świetnie wyglądają, to w ich przygotowanie można śmiało włączyć dzieciaki.
Zrobiłyśmy też szybkie pralinki czekoladowe
oraz domowe batony na ciastkach, ze słonym karmelem i płatkami kukurydzianymi.
Są przepyszne, a przepis na nie jest bardzo prościutki i wiecie, co jecie.
Szybkie pralinki czekoladowe
Do malutkich papierowych papilotek wrzućcie pokruszoną czekoladę i to, co lubicie, np. kawałki herbatników, płatki kukurydziane, chrupki ryżowe, żurawinę, rodzynki, orzechy…itp. Włóżcie papilotki do nagrzanego piekarnika do czasu aż czekolada się rozpuści.
Po ostudzeniu dokładnie schłodźcie w lodówce i gotowe!
Domowe batoniki
Składniki na 6 batonów:
6 podłużnych kruchych ciastek (u mnie ciastka przez maszynkę)
Pół tabliczki czekolady mlecznej
Pół tabliczki czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietanki 30 %
Słony karmel z tego przepisu klik
2 łyżki płatków kukurydzianych np. Corn Flakes
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wylać cienką warstwę czekolady np. na silikonową matę, położyć ciastka w niewielkich odstępach. Na ciastka wyłożyć słony karmel, na nim ułożyć płatki kukurydziane
i polać obficie czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Dla zapracowanych lub/ i oszczędnych polecam nasze sprawdzone mieszane
ciasto czekoladowe z 1 jajkiem, którego wykonanie jest dziecinnie proste.
Jest ono również doskonałym wyjściem awaryjnym na niespodziewanych gości, którzy są już w drodze do nas, gdyż to ciasto robi się ekspresowo i zawsze się udaje.
Po inspirację zapraszam na mój blog klik
A na koniec wspólnie z Lidką przygotowałyśmy też czekoladę w wersji fit, dla tych ciągle dbających o linię. Kartka w formie czekolady. Doskonała jako słodki dodatek do prezentu dla kogoś bliskiego.
Tutaj klik możecie zobaczyć jak ją wykonać krok po kroku.
Ania z Zapiecka Dzień Czekolady świętowała ze swoimi znajomymi. Z tej okazji przygotowała pyszny i efektowny tort czekoladowy:
tynka również ma na swoim koncie nieco czekoladowych tworów...
Ulubione/ekspresowe ciasto czekoladowe, które po przełożeniu do do innej formy staje się bazą obłędnego tortu czekoladowego, czy muffinek...zawsze się sprawdza:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
płaska łyżeczka (lub nawet po pół) sody i proszku do pieczenia
solidna szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
1 lub 2 jajka
2 łyżki dowolnego dżemu
Można dodać pokruszoną, pokrojoną w kostkę czekoladę.
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i wylać do formy. Piec ok.50 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka)...w przypadku muffinów czas skracamy do ok 20-25 minut w zależności od piekarnika.
A przy okazji wewnątrz torcika przepyszny mus czekoladowy z białej czekolady:
1/2-3/4 litra śmietany kremówki ubić na sztywno, dodać 3 białe czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej i lekko przestudzone, oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wody.
Na początku mus wydawać się może być płynny, ale stężeje.
To nasze ulubione połączenie-ciężkie czekoladowe ciasto z tym musem śmietanowo-czekoladowym
Tworki w kolorze czekolady? Czemu nie...niciarka i biżutki:
Kochani! Święto czekolady mamy raz w roku, ale zważywszy na jej walory smakowe i zdrowotne nie ograniczajcie się tylko do tego jednego dnia i jedzcie ją na zdrowie pod każdą postacią! „Słodkiego miłego życia…”, jak śpiewał zespół Kombi. WSZYSTKIEGO CZEKOLADOWEGO!
Czekalodowy zawrót głowy! Kolejne inspiracje których nie sposób nie wykorzystać 😊 Lizaki czekoladowe - bomba! ❤️
OdpowiedzUsuńWow ale smaczny post !!! Tyle cudnych przepisów , mniam :) jestem zachwycona:) chciałabym skorzystac ale poki co nie mam jak.... ale zapamiętam te szybkie muffinki :)
OdpowiedzUsuńOj jak tu słodko. Uwielbiam czekoladę ale głównie nadziewana np z karmelem lub truskawkowa czy mleczna z orzechami laskowymi😁 U nas na ten blok czekoladowy mówi się "szwabski salceson" A pomysł na ciacho z dodatkiem buraczkow dla niejadków warzywka superowy😘
OdpowiedzUsuńRety ile pyszności i śliczności! Bardzo chętnie sięgnę po te przepisy
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis na popękane ciasteczka. Kiedyś go zapisałam i zgubiłam. Torty u Was wyglądają świetnie. No i oczywiście spróbuję zrobić to ciasto z buraczkami. Ale pysznie u Was. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo nie, ja nie mogę patrzeć na te pyszności. Spróbowałabym wszystkiego. Ale narobiłam sobie smaku, chyba muszę zrobić sobie domową czekoladę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOOOO matulu, ślinotoku dostałam, a ja na diecie:( Jakie pyszności tutaj w tym poście, nawet nie wiedziałam, że takowych Dzień Czekolady istnieje :)
OdpowiedzUsuń