środa, 17 maja 2023

Podwieczorek #75 Gofry wytrawne

 Witajcie! Dziś na podwieczorek proponuję Wam gofry...ale w innej odsłonie niż zwykle! Niedawno postanowiłam poeksperymentować w kuchni i spróbować ulubione przez nas gofry zrobić na słono! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a smak zadowolił nawet podniebienia niejadków. 


 

 Oto przepis na moje gofry, z którego wyszło nam 12 sztuk.

125 g rozpuszczonego masła ostudzonego

10 g drożdży

1 jajko

1 szkl. mąki pszennej (+/-)

1/2 szkl. ciepłego mleka

10 dkg sera żółtego startego na tarce

sól, pieprz, oregano suszone, czosnek granulowany (według uznania)

1. Z letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki zróbcie rozczyn. Odczekajcie aż wyrośnie.

2. Jajko roztrzepcie widelcem, wlejcie ostudzone masło i przesiejcie mąkę.

3. Dodajcie rozczyn, ser i przyprawy i wszystko wymieszajcie. 


 4. Odstawcie na 15 minut do podrośnięcia, a w tym czasie rozgrzejcie gofrownicę i przygotujcie ulubione dodatki.

U nas były to: kulki mozzarelli, suszone pomidory, smażony kurczak, salami, szczypiorek, szpinak, starty żółty ser, ale ogranicza Was tylko wyobraźnia.


 5. Upieczcie wszystkie gofry, następnie nakładajcie na nie ulubione składniki  i zapiekajcie 2-3 minuty w piekarniku do momentu rozpuszczenia żółtego sera.

 

 

Po upieczeniu polejcie keczupem i posypcie szczypiorkiem.



A taką wersję wybrały moje dzieciaki i były zachwycone!

Smacznego! Pozdrawiamy!

Diana z rodzinką

1 komentarz:

  1. To gofra można zjeść nie na słodko? Co za oryginalny pomysł.

    OdpowiedzUsuń