czwartek, 24 października 2024

Podwieczorek z dynią


Przepisy z wykorzystaniem dyni hokkaido.


Chciałabym Was zachęcić do kulinarnych eksperymentów z dynią hokkaido. Ta odmiana dyni wyróżnia się charakterystyczną pomarańczową skórką. Jest bogata w witaminy A, C oraz beta-karoten, co wpływa korzystnie na stan naszej skóry i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, zawiera dużo błonnika i składników mineralnych, co sprawia, że jest lekkostrawna i doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Dynia ma delikatnie słodkawy smak. Zawiera mało cukru, ale jest pełna składników odżywczych. Dynia hokkaido ma szerokie zastosowanie. Można z niej przygotować zupy, puree, placki czy nawet słodkie desery.


Pierwszym etapem będzie upieczenie dyni w piekarniku. 
Dynie myjemy i kroimy na kawałki. Usuwamy pestki.
Następnie układamy ją na blaszce, na środkowej półce 
piekarnika nagrzanego do 210 stopni. 

Opcja pieczenia: góra/dół (bez termoobiegu). Z termoobiegiem ustawiamy 180 stopni. Dynię piecz około 35 minut. Już po 30 minutach będzie miękka. 
Czas pieczenia zależy od grubości kawałków, więc trzeba sprawdzić, czy jest już wystraczająco miękka. To ułatwi potem jej blenderowanie na puree. 

KOPYTKA Z DYNI

Składniki:

1 małe jajko
700g ugotowanych ziemniaków
400 g puree z dyni Hokkaido
1 szklanka mąki pszennej 160g (może być tortowa)
przyprawy: pół łyżki soli i kurkuma

Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy praską do ziemniaków.
Z upieczonych kawałków dyni po ostudzeniu usuwamy skórkę.
Dynie bulderujemy na gładką masę w osobnej misce.

Na stolnice wysypujemy mąkę, puree z dyni i rozdrobione ziemniaki.
Na środek wbijamy jajko. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i kurkumę.
 
Całość wyrabiamy w rękach na stolnicy/blacie na gładką masę. 


W dużym garnku gotujemy wodę. Solimy ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować. Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm. 
Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm. 


Pokrojone kopytka przenosimy je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie.
Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund.
Wyjmujemy z wody i starannie odcedzamy. Kopytka już są gotowe.

Kopytka można podać na słodko z bułką tartą, masłem, cynamonem i cukrem.
Moja wersja to kopytka z masłem, cukrem i cynamonem. Mój syn je uwielbia.

Wersja na słono - dla rodziców ;) podane z podsmażoną cebulką i kiełbaską.

Ponieważ zostanie Wam sporo puree z dni podaje drugi przepis.


PLACKI Z DYNI

Składniki:

min. 320 g puree z dyni lub dyni startej na drobnej tarce

Jeśli będziecie mieć więcej puree z dni to możecie dodać np. więcej jogurtu do ciasta.
Właśnie tak zrobiłam przy moich kopytkach. Ciasto nie może być zbite, tylko ma być gęste.

pół szklanki jogurtu naturalnego (150g.)
2 niepełne szklanki mąki (300g.)
3 jajka, saszetka cukru waniliowego 30g.
łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody,
ojej rośliny do smażenia.

Najprościej jest wszystkie składniki połączyć w dużej misce.
Nie trzeba używać miksera, ubijać białek.
Można placki posypać cukrem pudrem lub zjeść z dżem. 
Placki po upieczeniu wychodzą pulchniutkie i pyszne.


Życzymy Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Kocham dynie, ale zawsze mam problem z jej obieraniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej pięć w skórce a Obieraliśmy po pieczeniu, polecam !

      Usuń
  2. My uwielbiamy placki z dyni i ciacho 😉

    OdpowiedzUsuń