Luty...jeszcze zima,ale w tym czasie przywędrowało do nas Święto Zakochanych, które rozgrzewa jak nic innego :)
Oczywiście kochajmy się i okazujmy naszą miłość, nasze uczucia co dnia...ale w takie "święta" zafundujmy sobie coś specjalnego, szczególnego.
Nasz zespół, kreatywnych dziewczyn...zaprasza Was do wykorzystania któregoś z poniższych pomysłów.
Tynka proponuje czekoladowy mus z kaszy jaglanej zainspirowany przepisem Olgi Smile <KLIK>
Mój mus:
1 woreczek kaszy jaglanej (10dkg) - ugotować
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej
nieco ponad pół szklanki mleka delikatnie podgrzać + ewentualnie jeszcze trochę mleka, gdyby mus wydał się Wam za gęsty
można odrobinę osłodzić jeśli komuś brakuje cukru ;) np brązowym cukrem, albo "golden sirup" :) do smaku, jak lubicie
Wszystkie składniki (poza odrobiną rozpuszczonej czekolady) ZBLENDOWAĆ na puszystą kemową masę. Wyłożyć do pucharków, lub jak poniżej do słoików...polać pozostałą rozpuszczoną czekoladą.
Schłodzić. przed podaniem zetrzeć odrobinę czekolady na wierzch. Słoik można udekorować np wstążeczką :) Pyszne to!! Jeśli myślicie o wersji tylko dla dorosłych można dolać nieco jakiegoś trunku np orzechówki lub likieru kawowego. Nie czuć zupełnie kaszy. Najlepszy kaszowy deser EVER.
Jaglane RAFAELLO i likier kokosowy
PRZEPIS na Rafaello TU<KLIK>
Likier kokosowy z przepisu jaki znalazłam w komentarzach na jednym z blogów (komentarze pod tym postem KLIK)
Tost z jajkiem i serem w kształcie serca...z kromek chleba wyciąć foremką do ciastek serca, chleb położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia...sercowe kawałki chleba posypać startym serem żółtym, a kromki z sercem-dziurą napełnić masą jajeczną (jajo roztrzepane z ulubionymi przyprawami)...zapiekać kilka minut w rozgrzanym do 180st.C piekarniku (do ścięcia jajka i roztopienia się sera żółtego)...masa jajeczna wsiąkła mi nieco w spód chleba, więc zagłębienie uzupełniłam jeszcze drobno pokrojoną czerwoną papryką :)
Ela (karto_flana) przygotowała szparagi zapiekane na tostach znane powszechnie ze swojej mocy rozbudzającej uczucia ;) Teraz można wykorzystać te słoikowe, a w sezonie (czyli od maja) świeże.
Dla 4 osób:
1 kg szparagów białych
sól, biały pieprz
szczypta cukru
3 łyżki masła
1 mała cebula
1 pomidor
100 g sera gouda
2 łyżki mąki
250 ml mleka
4 kromki chleba tostowego
8 plasterków gotowanej szynki
Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier i 1 łyżkę masła. Szparagi obrać i zagotować wrzucić do wrzącej wody. Gotować 15-18 minut. Odcedzić. Wody od gotowania szparagów nie wylewać, odmierzyć 125 ml. Pomidora pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać posiekaną cebulę i usmażyć na złoto. Posypać mąką, wymieszać, smażyć przez chwilę. Dolać mleko i wodę od szparagów. Wymieszać. Zagotować. Gotować 5 minut. Dodać połowę sera startego na tarce. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
W formie do zapiekania wyłożyć chleb tostowy. Na każdą kromkę położyć po 2 plasterki szynki. Następnie wyłożyć szparagi. Zalać sosem, posypać pozostałym serem startym na tarce i kawałkami pomidorów. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) aż ser upiecze się na złoty kolor ok. 10-15 minut.
Zachęcamy też do spróbowania odrobiny czekoladowej rozkoszy, czyli czekolady na gorąco z aromatycznymi pobudzającymi zmysły przyprawami: wanilią, cynamonem, a także szczyptą pobudzającego chili... uhm...
Dla 6 osób:
250 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
125 g połamanej na części ciemnej czekolady (przynajmniej 70% zawartości kakao)
1,5 l mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
laski cynamonu do dekoracji
szczypta chili w proszku
Śmietanę ubić na sztywno. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć ziarnistą maź, wymieszać z ubitą śmietaną. Czekoladę rozpuścić w metalowym rondelku w kąpieli wodnej. Mleko wlać do rondla, wymieszać z cukrem i cynamonem i chili, ogrzać, ale nie gotować. Wlać część mleka do czekolady, wymieszać. Następnie przelać czekoladę do reszty mleka i ubić trzepaczka, aby składniki się połączyły.
Podawać z kleksem waniliowej śmietanki i laskami cynamonu do mieszania.
Wiola usmażyla sercowe naleśniki
A także przepyszne oponki
(Przepis Klik)
Składniki:
500g sera półtłustego
500g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250ml kwaśnej śmietany
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Ser przecisnąć przez praskę.
- Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
- Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
- Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu
Życzymy smacznego :) Zespół
Miałabym ochotę na ten mus:-)
OdpowiedzUsuń