Dzisiaj zapraszamy Was do zapoznania się, albo raczej przypomnienia sobie o wspaniałych właściwościach cytrusów.
Pomału z targowisk znikają nasze rodzime, świeże owoce, rozpoczyna się sezon cytryn, limetek, grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek.
Owoce cytrusowe z uwagi na dużą zawartość witaminy C wpierają nasz organizm w walce z chorobami, zwiększają odporność na przeziębienia, ułatwiają przyswajanie żelaza.
Te popularne owoce wspierają również organizm w walce ze zbędnymi kilogramami oczyszczając organizm - spożywając cytrusy obierajmy je ze skóry cieniutko, zostawiając białą osłonkę, gdyż zarówno ona jak i błonki rozdzielające cząstki owoców są bogate w pektyny, pobudzające pracę jelit.
Owoce cytrusowe to również źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy.
Olejki zawarte w cytrusach posiadają właściwości terapeutyczne, ten zawarty w pomarańczy działa odprężająco i uspokajająco, pochodzące z cytryny i grejpfruta odświeżają i pobudzają, pomagają koncentracji.
Cytryny i limetki
Cytryna pobudza wydzielanie śliny i żółci, pozytywnie wpływając na trawienie, pijąc wodę z sokiem z cytryny przeciwdziałamy zakwaszeniu organizmu. Spożywana rano ciepła woda z sokiem cytryny pobudza nasz metabolizm, oraz oczyszcza organizm. Osoby lubiące herbatkę z cytryną powinny ja dodawać dopiero po wyjęciu torebki z wrzątku, gdyż zapobiega to przedostawaniu się aluminium do naparu.
Cytryna jest też błogosławieństwem do urody - działa rozjaśniająco na przebarwienia na skórze, paznokcie czy włosy.
Jeśli któraś z Was nie zna przepisu na wzmacniającą włosy maseczkę to może skorzystać z tego przepisu:
1 żółtko jajka,
sok z połowy cytryny,
3 łyżeczki nafty kosmetycznej
( można dołożyć niewielka ilość oleju rycynowego )
Jeśli borykacie się z problemem suchych łokci, kolan, pięt proponujemy nasmarować te miejsca sokiem z cytryny połączonym z gliceryną.
Jeśli borykacie się z problemem suchych łokci, kolan, pięt proponujemy nasmarować te miejsca sokiem z cytryny połączonym z gliceryną.
Jak wyżej napisałyśmy cytryna działa przeciw zakwaszeniu organizmu, a już w latach 30 tych dowiedziono iż nowotwory powstają w środowisku kwaśnym i beztlenowym. Jesli jesteście zainteresowane przeprowadzeniem kuracji odkwaszajacej, zapraszamy do zagłębienia tematu, w inernecie znajdziecie kilka przepisow na przygowanie mikstury z soku z cytryny i sody oczyszczonej np TUTAJ.
Próbowaliście kiedyś zrobić sobie napój-herbatkę z cytryny, kurkumy i miodu?
Można sobie przygotować taki napój wieczorem, a z rana dolać tylko gorącej wody, żeby był przyjemnie ciepły i delektować się przepysznym smakiem.
Najlepiej oddać zagotowaną wodę do dzbanka, żeby się przestudziła, pamiętajcie bowiem, że witamina C ulatnia się we wrzątku. Kiedy woda jest ciepła, ale nie gorąca wlewamy ok 3/4 szklanki, dodajemy szczyptę (ok 1/4 łyżeczki) kurkumy oraz łyżeczkę miodu i 3-4 łyżki soku z cytryny, mieszamy, odstawiamy na chwilę dolewam do pełna ciepłej wody.
Dla miłośników imbiru i ostrzejszych smaków polecamy
do takiego napoju dodać kilka plasterków imbiru i szczyptę pieprzu kajeńskiego.
do takiego napoju dodać kilka plasterków imbiru i szczyptę pieprzu kajeńskiego.
A wiecie do czego służy cytryna z powbijanymi doń goździkami? To taki trik, który stosowaliśmy w czasach studiów w akademiku, to były czasy, gdy lodówka była jedna na 10 osób ;) wszystkie zapachy w niej się mieszały, co nie było zbyt przyjemne...a wystarczyła przekrojona cytryna i powbijane w nią goździki by pozbyć się "zapachów" z lodówki.
Pomarańcze
Pomarańcze zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach gdyż zawierają substancje zmniejszające krystalizację szczawianów wapnia i kwasu moczowego.
Na stronie Motywatora Dietetycznego <KLIK> znajdziecie również przepis wspomagający oczyszczanie wątroby:
Składniki potrzebne:
– sok pomarańczowy – sok cytrynowy– miód organiczny
– pełna garść świeżych liści mięty
– 1 litr filtrowanej wody
Sposób użycia:
Wlać wodę do garnka i umieścić garnek na ogniu, gotować do momentu wrzenia.Dodać listki mięty i gotować w wodzie przez około pięć minut. Później zdjąć garnek z ognia i pozostawić go na kilka minut do ostygnięcia. Następnie dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec osłodzić mieszaninę miodem.
Pić ten napój, o dowolnych porach. Najważniejszą rzeczą jest to, że będzie on oczyszczał wątrobę i poprawi pracę układu trawiennego.
Cytrusy najlepiej smakują w czystej postaci, ale możemy z ich dodatkiem przygotować także pyszne koktajle:
Przepis na 4 mega porcje :)
sok i miąższ z 4 pomarańczy
4 banany (obrać, podzielić na mniejsze kawałki)
2 jabłka (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w mniejsze cząstki)
4 gruszki (podobnie jak jabłka)
3-4 kiwi (przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ owocu)
ewentualnie ok pół-1 szklanka wody
Wszystkie składniki zblendować.
Grejpfruty
Grejpfruty szczególnie lubiane przez osoby odchudzające, przyspieszają trawienie. Zawarte w nich pektyny wiążą się kwasami żółciowymi zmniejszając wchłanianie tłuszczów. Korzystnie wpływa na pracę jelit, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Grejpfrut wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i obniża krzepliwość krwi, przez co ma silne działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe.
Naringina nadająca grejpfrutowi specyficzny gorzkawy smak działa przeciwnowotworowo i antyseptycznie.
Cytrusy tak jak i inne warzywa, owoce najlepiej wybierać z upraw ekologicznych, wiadomo, jednak, że niekiedy taki zakup jest trudny, albo wręcz niemożliwy.
Dlatego też warto zacząć stosować tą prostą metodę mycia roślin w celu usunięcia pestycydów.
Krok 1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu zwykłego lub winnego, albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Krok 2. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film. Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7). Całą operację możemy wykonać korzystając z dwukomorowego zlewu (lub dwóch dużych misek) w ciągu 5 minut i kosztuje to w dodatku grosze!
Źródła:
Cytrusy tak jak i inne warzywa, owoce najlepiej wybierać z upraw ekologicznych, wiadomo, jednak, że niekiedy taki zakup jest trudny, albo wręcz niemożliwy.
Dlatego też warto zacząć stosować tą prostą metodę mycia roślin w celu usunięcia pestycydów.
Krok 1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu zwykłego lub winnego, albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Krok 2. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film. Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7). Całą operację możemy wykonać korzystając z dwukomorowego zlewu (lub dwóch dużych misek) w ciągu 5 minut i kosztuje to w dodatku grosze!
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cytrusy-oczyszczaja-cialo-i-umysl_43302.html
http://www.styl.pl/zdrowie/news-grejpfrut-najzdrowszy-z-cytrusow,nId,768787
www.motywatordietetyczny.pl
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,9202990,Cytrusy__fakty_i_mity.html
http://gurbacka.pl/woda-kurkuma-cytryna/
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
Posty dot. leczniczych właściwości roślin mają charakter hobbystyczny, nie mają na celu diagnostyki czy leczenia schorzeń. Dzielimy się z Wami naszym doświadczeniem (amatorskim) oraz inspiracjami. Mamy natomiast na celu rozszerzenie naszej wiedzy dotyczącej roślin, stąd opieramy nasze wpisy o literaturę tematu oraz linki do stron zajmujących się roślinami profesjonalnie :)
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńGeneralnie cytryny wcale nie są aż takie bogate w witaminę C, jak by się mogło wydawać :) więcej mają np. poziomki, prawie 3x więcej ma jej czerwona papryka, a jeszcze więcej - czarna porzeczka :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o cytrynę - jeśli ktoś pije herbatę z jej dodatkiem, to powinno się ją dodać dopiero jak napar będzie miał temperaturę koło 50 stopni - bo witamina C jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę i jeśli dodamy ją do wrzątku, to nie będziemy mieć z niej żadnego pożytku (poza smakiem).
Ciekawy patent na tą cytrynę z goździkami - mi się to skojarzyło ze świętami :) chociaż to wtedy pomarańcze się używa :P
U mnie w lodówce często się mieszają zapachy, będę musiała wypróbować ten patent.