Witajcie! Jak kochani długi weekend minął? Może macie ochotę upiec z waszymi pociechami haloweenowe Paluchy Wiedźmy? Zabawy przy tym co nie miera :)
A oto wyniki naszych kuchennych poczynań.
Na ok. 20 sztuk:
200 g surowego marcepanu
250 g mąki
100 g cukru
szczypta soli
1 jajko
1 białko
125 g masła
migdały
Marcepan zetrzeć na tarce, wymieszać w misce z cukrem, mąka i solą. Jajko roztrzepać i dodać wraz z drobno posiekanym masłem do miski, wyrobić ciasto. Zawinąc w folie spożywcza i odstawić na 30 minut do lodówki. Migdały podzielić wzdłuż na połówki. Z ciasta formować paluchy i wkładać połówki migdałow przyklejając odrobiną białka. Nożem zrobić rowki na zgięcia palców.
Piec w temperaturze 180st C (z termoobiegiem- 160st C) ok. 10 minut
Smacznego! :)
robiłyśmy podobne trzy lata z rzędu, świetna zabawa!
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńA ja robię z parówek z keczupem 😉
OdpowiedzUsuńFajny pomysl. Musze sprobowac. :)
UsuńWarte zrobienia, ale nie wiem czy bym dała radę je zjeść ...
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu mozna oczywiscie upiec tez inne ciastka:)
UsuńMusi być przepyszne!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń