czwartek, 16 lutego 2017

Podwieczorek #19- hiszpańskie magdalenas

Witajcie! Zapraszam na fotoreportaż z pieczenia hiszpańskich magdalenek- zaproście promyk hiszpańskiego słonka i do waszych zimowych domków w któreś z popołudni :)



Najpierw przygotowujemy składniki.


Które trzeba dokładnie odmierzyć.



miksujemy składniki


przyszkowac foremkę


napełnić ciastem


i upiec.



A tu macie przepis:

Na 10 sztuk
3 jajka
200 g cukru
100 ml słodkiej śmietanki
100 neutralnego oleju roslinnego lub stopionego masła
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
maź z jednej laski wanili lub skorka otarta z jednej cytryny, pomarańczy, lub 2 łyżki startej czekolady deserowej
Jajka ubić z cukrem i otarta skorką z pomarańczy, aż cukier się rozpuści, dodać śmietanę i olej i wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąke przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczszczoną, lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.

Pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Smakowicie wyglądają z tą chrupiącą skórką :)
    A chłopaki jak fajnie wyglądają w kuchni przy robocie!

    OdpowiedzUsuń