czwartek, 25 maja 2017

Wspólne pieczenie - BISZKOPT

Witam Was kochane Mamy w drugiej odsłonie wspólnego pieczenia. Dzisiaj prezentujemy biszkopt, wypiek dla niektórych łatwy dla innych problematyczny, jednak sposobów na jego wykończenie jest mnóstwo.
Dziś dziewczyny z zespołu przygotowały biszkopt z przepisu Darii.

Biszkopt:
3 jajka,
pół szklanki cukru,
niepełne pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Mąki i proszek łączymy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier, im piana sztywniejsza tym lepiej, następnie po jednym żółtku. Włączamy piekarnik - funkcja góra - dól na 50 stopni,w tym czasie dodajemy po łyżce mieszanki mąk i mieszkamy (najlepiej drewnianą łyżką). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i stopniowo podwyższamy temperaturę do 170. Pieczemy do zarumienienia, w zależności od pieca może to być 12 minut, a nawet 25.

tynka:
Na biszkopt z tego przepisu wyłożyłam odrobinę masy kajmakowej z puszki, na to ugotowany budyń śmietankowy i masę kokosową (pół puszki mleka kokosowego zagotować, dodać ok 15 dkg wiórków kokosowych i łyżeczkę masła...wymieszać, lekko przestudzoną położyć na budyń) na to znowu cieniutka warstwa masy kajmakowej i wierzch posypałam wiórkami.



U karto_flanej bardzo klasycznie: biszkoptowy spód, truskawki, pomarańczowa galaretka i nieco bitej śmietany:


U Etoile smaki bożonarodzeniowe : biszkopt pokryty dżemem porzeczkowym, na to zostały położone pierniki bez czekolady, na wierzch bita śmietana. 



U Ani biszkopt w wersji klasycznej z masą z kremówki i serka mascarpone, malinami i galaretką (jak widać, zanim udało się zrobić zdjęcie część nie wiadomo kiedy zniknęła):


oraz w formie rolady, równie pyszny:



Czekamy na Wasze propozycje i zachęcamy do wspólnej zabawy.
Aktualnie trwające wyzwania znajdziecie na pasku bocznym.

Pozdrawiamy
Zespół KTM
Jesli macie ochotę dołączyc do wspólnego pieczenia to zapraszamy do 9 czerwca.

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczny wpis.
    Melduję się z moimi biszkoptami :)

    OdpowiedzUsuń