Witajcie! Zapraszamy dziś do upieczenia z nami uniwersalnej kruchej tarty. Wystarczy podpiec spód i obłożyć dowolonym nadzieniem. Ciasto jest tak uniwersalne, że sprawdzi się zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Oto przepis podstawowy na spód (Jego też możecie modyfikować)
Na formę o średnicy 26 cm:
spód
100 g masła z lodówki (4 łyzki)
150 g maki (3/4 szklanki)
50 g cukru (4 i pół łyzki)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Zagnieść i odstawic do lodówki na 30 minut. Wylepić natłuszczona foremkę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st. c 20 minut, ostudzić.
A oto tarty dziewczyn z zespołu.
Wytrawna tarta Wioli: nadzienie na słono czyli szparagi, jarmuż cukinia
Monika zrobiła wersję na słodko i słono:
Na słono: kurczak z sosem pomidorowym i brokułami.
Na słodko rabarbar i jabłko.
tynka zrobiła tartę na słono (pominęłam cukier zawarty w przepisie za to dodałam płaską łyżeczkę ziół prowansalskich do ciasta i pół łyżeczki soli) Nadzienie to podsmażony i pokruszony boczek, por, papryka, a wszystko zalane rozbełtanymi jajkami wymieszanymi z odrobiną sera żółtego, podane z sosem czosnkowym (3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu, starty ząbek czosnku) i duszonym podagrycznikiem:
Różowa tarta malinowa karto_flanej wygląda prawie, jak tort. (Świetny pomyśl na tort urodzinowy dla dzieczynki :) )
Nadzienie to jogurtowy krem malinowy na bazie żelatyny. Wierzch udekorowany jest barwioną na różowo bitą smietana i malinami. Oraz różową posypką.
A tu kolejna wersja na słodko z winogronami i budyniowym kremem.
Przy okazji zapraszamy was do naszego różowego wyzwania cylicznego, prace mozna zgłaszać już tylko do 8 maja! :)
Udanego wspolnego pieczenia. Pod wpisem znajdziecie żabke, jeśli macie ochotę do nas dołączyć. Żabka przyjmuje wasze linki przez kolejne dwa tygodnie.
Pozdrawiamy
Zespół
Przepyszny wpis :)
OdpowiedzUsuńLubię też tartę rybną, czyli spód tradycyjny a na górę ugotowana obrana z ości ryba wymieszana z zieleniną koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem, zalana sosem śmietanowym z jajkiem. Takie danie jedzą nawet ci, którzy za tradycyjną smażoną rybą nie przepadają.
A latem, wiadomo, tarty z owocami - na niedzielny deser :)
Pozdrawiam.