piątek, 26 stycznia 2018

Podwieczorek #22 Ciasteczka z masłem orzechowym

Witajcie Drogie Kobietki!
Dziś mam dla Was propozycję na wspaniałe ciasteczka -idealne na podwieczorek. 

https://2.bp.blogspot.com/-60Px_xooZW8/WKAmpYFI4sI/AAAAAAAAJ14/6NZeGH8fJjoRqEdKvBpVutNoxpceUbaDACLcB/s1600/IMG_20170212_100641_233.JPG

100 g masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
170 g mąki
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
pół tabliczki pokrojonej czekolady
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia, czekoladą i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę.  Wykładać na piekarnikową blaszkę z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut w temp 175 stopni, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.  
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Pyszności😋😋😋 i jak tu ograniczyć słodkości jak takie wspaniałe przepisy się czyta. To aż chce się robić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi wybornie i wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się apetycznie, choć my teraz uczymy się pichcić bez nabiału, bo Synkowi nie służy.

    OdpowiedzUsuń
  4. O a ja mam masło orzechowe do zużycia, zaraz sie za nie wezme :) dzieki!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    หนังตลก

    OdpowiedzUsuń