piątek, 26 stycznia 2018

Podwieczorek #22 Ciasteczka z masłem orzechowym

Witajcie Drogie Kobietki!
Dziś mam dla Was propozycję na wspaniałe ciasteczka -idealne na podwieczorek. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJR8WxQ42G08c_8Rbd0iX7lonGQJ4WyzJ9PwSg_t6qgMlteGHapQiQVovKaAkfgCwqEG7jC0CAoCBwdxdmiFyZzSDIgAvceoMZ-4Ne39kSIkpCfSHM9eUTXa4DYrPemAnStiMnDRiMqsM/s1600/IMG_20170212_100641_233.JPG

100 g masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
170 g mąki
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
pół tabliczki pokrojonej czekolady
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia, czekoladą i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę.  Wykładać na piekarnikową blaszkę z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut w temp 175 stopni, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.  
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Pyszności😋😋😋 i jak tu ograniczyć słodkości jak takie wspaniałe przepisy się czyta. To aż chce się robić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi wybornie i wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się apetycznie, choć my teraz uczymy się pichcić bez nabiału, bo Synkowi nie służy.

    OdpowiedzUsuń
  4. O a ja mam masło orzechowe do zużycia, zaraz sie za nie wezme :) dzieki!!!

    OdpowiedzUsuń