poniedziałek, 12 lutego 2018

Przepis czyli krok po kroku- Drożdżowy baranek

Witajcie!
Dziś w ramach tutrorialu przepis na drożdżowego baranka, który jest inspiracją w naszym wyzwaniu Wybierz wielkanocny motyw i kolor.

Na dwie barankowe foremki.

400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła

do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka

W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.


3 komentarze:

  1. Cudny baranek który smakowicie wygląda. Nie piekłam nigdy-może w tym roku się pokuszę tylko foremkę muszę kupić. Byłby piękną dekoracją na stole. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubiłam nigdy jeść tych baranków, jakoś mi ich było szkoda.

    OdpowiedzUsuń