piątek, 6 kwietnia 2018

Domowy zielnik - Kiełki

Dzisiaj w domowym zielniku przedstawiamy Wam Kiełki. Znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobywają sobie popularność – szczególnie wśród wegetarian.
Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Obecnie jedzenie kiełków służy nam jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Warto więc włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają one naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów. Źródło

Najczęściej spożywa się kiełki:
 fasoli mung - zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, B, C, E oraz sole mineralne, obniżają tzw. zły choresterol

 rzodkiewki - są doskonałe na przeziębienie zawierają 25 x więcej witaminy C niż korzeń, ma działanie wykrztuśne. Są dobrym źródłem potasu, magnezu, jodu i siarki.

brokułu zawierają 30 x więcej sulfofranu (substancji przeciwnowotworej) niż dojrzałe warzywo, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, przeciwdziałają udarom, wylewom i zawałom.

słonecznika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz do ważne i rzadko spotykane w warzywach również witaminę D, a także magnes, cynk, potas i miedź.

rzeżuchy, która ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. 

Oraz :
buraka, 
cebuli,
soczewicy,
 ciecierzycy, 
grochu, 
gorczycy, 
kapusty, 
koniczyny, 
kozieradki
kukurydzy, 
lucerny, 
pora, 
pszenicy, 
Dostępne są również mieszanki kiełków o smaku :Łagodnym lub Pikantnym

Do hodowli kiełków nie potrzeba specjalnego sprzętu, wystarczy wyparzony słoik. Wlewamy do niego przegotowaną wodę i wrzucamy nasiona. Moczymy kilka godzin, wodę wylewamy. Słoik trzymamy w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu, np. szafce i dwa razy dziennie przepłukujemy na sitku.


Kiełki mogą stanowić smakowitą ozdobę kanapek i sałatek:






Lola zrobiła pyszną zupę z rzeżuchy przepis poniżej:




Katrin przygotowała makaron łazanki z cebulą, kiełbasą i podsmażonymi kiełkami.

2 komentarze:

  1. No prosze tyle dobra w tych kiełkach. Wiem teraz jak mężowi zbic cholesterol. Ja najczesciej stosuje mieszanke kupna do salatek lub do posypania pomidora i ogorka. Info przydatne, dziekuje. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio, z racji świąt, królowała rzeżucha. Dodawałam ją do wszystkiego: do zupy, na ziemniaki, na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń