Dzisiaj w domowym zielniku przedstawiamy Wam Kiełki. Znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobywają sobie popularność – szczególnie wśród wegetarian.
Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Obecnie jedzenie kiełków służy nam jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Warto więc włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają one naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów. Źródło
Najczęściej spożywa się kiełki:
fasoli mung - zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, B, C, E oraz sole mineralne, obniżają tzw. zły choresterol
rzodkiewki - są doskonałe na przeziębienie zawierają 25 x więcej witaminy C niż korzeń, ma działanie wykrztuśne. Są dobrym źródłem potasu, magnezu, jodu i siarki.
brokułu zawierają 30 x więcej sulfofranu (substancji przeciwnowotworej) niż dojrzałe warzywo, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, przeciwdziałają udarom, wylewom i zawałom.
słonecznika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz do ważne i rzadko spotykane w warzywach również witaminę D, a także magnes, cynk, potas i miedź.
rzeżuchy, która ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo.
Oraz :
buraka,
cebuli,
buraka,
cebuli,
soczewicy,
ciecierzycy,
grochu,
gorczycy,
kapusty,
koniczyny,
kozieradki
gorczycy,
kapusty,
koniczyny,
kozieradki
kukurydzy,
lucerny,
pora,
pszenicy,
Do hodowli kiełków nie potrzeba specjalnego sprzętu, wystarczy wyparzony słoik. Wlewamy do niego przegotowaną wodę i wrzucamy nasiona. Moczymy kilka godzin, wodę wylewamy. Słoik trzymamy w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu, np. szafce i dwa razy dziennie przepłukujemy na sitku.
Kiełki mogą stanowić smakowitą ozdobę kanapek i sałatek:
Lola zrobiła pyszną zupę z rzeżuchy przepis poniżej:
Katrin przygotowała makaron łazanki z cebulą, kiełbasą i podsmażonymi kiełkami.
No prosze tyle dobra w tych kiełkach. Wiem teraz jak mężowi zbic cholesterol. Ja najczesciej stosuje mieszanke kupna do salatek lub do posypania pomidora i ogorka. Info przydatne, dziekuje. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńOstatnio, z racji świąt, królowała rzeżucha. Dodawałam ją do wszystkiego: do zupy, na ziemniaki, na kanapki :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńW naszym prostym życiu Serce odgrywa bardzo specyficzną rolę. Teraz możesz uczynić swoje życie zdrowszym i nie ma tu miejsca na żadne kłopoty. Wszystko to jest możliwe przy pomocy AGBAZARA TEMPLE OF SOLUTION. Pomógł mi rzucić zaklęcie, które szybko leczy moje problemy z sercem. możesz również skontaktować się z nim pod adresem ( agbazara@gmail. com ) lub zadzwonić do LUB WhatsApp na numer ( +234 810 410 2662 ) i wyleczyć wszystkie rodzaje choroby jego potężnym zaklęciem voodoo.