Lubicie tortille? A próbowaliście sami je zrobić?
My zrobiliśmy i wyszły pyszne!!!! Co prawda musimy jeszcze popracować nad ich kształtem, ale smakowo wyszły bardzo dobre. Próbowaliśmy na słodko i "na wytrawnie".
Składniki: 2 i pół szklanki mąki, 2 łyżki roztopionego masła, szklanka wrzątku, płaska łyżka soli.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy folia i czekamy aż wystygnie (około 20 minut). Potem dzielimy ciasto na kawałki większe trochę od orzecha włoskiego i wkładamy pod wilgotną ściereczkę (bo bardzo szybko wysycha). I teraz najtrudniejsze: każda kuleczkę rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Pieczemy na suchej patelni po parę sekund (ok. 20 sekund)z każdej strony.
Smacznego!
Pozdrawiam
Joanna- JB
Będziemy próbować. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńO, trzeba spróbować :-)
OdpowiedzUsuń