Zapraszamy na pyszne rogaliczki.
Miękkie, niezbyt słodkie...rozpływające się w ustach...
Opcjonalnie na blachę rogaliczków serowych:
- kostka sera białego (jaki chcecie, chudy, tłusty czy półtłusty) - 25 dkg
- kostka masła lub margaryny 25dkg
- mąka pszenna - ile ciasto zabierze (ilość mąki zależy od wilgoci sera :) oraz samej mąki ;) )
- dżem/marmolada jako nadzienie
Ciasto na rogaliczki jest plastyczne, elastyczne...
Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrajamy trójkąty wielkości jaką uznacie za stosowną, nakładamy dżem, zwijamy....pieczemy do zrumienienia...w zależności od Waszego piekarnika ale ok. 15-20 minut w temp.180st.C
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Pomimo braku cukru w samym cieście, rogaliki te dzięki domowemu dżemikowi są po prostu cudowne w smaku! Spróbujcie!
A poniżej rogaliki drożdżowe i radosna twórczość maluchów :)
Przepisu nie podaję, bo moje drożdżowe zawsze jest "na oko" ;)
Dzieciaki zawsze mają wiele radości, kiedy mogą pomóc w przygotowaniach...
A u Was? Jakie pyszności podwieczorkowe się pojawiły?
Zapraszamy także do trwającego już wyzwania Gościnnej Projektantki "Daleki Wschód" <klik>
Zapraszamy także do trwającego już wyzwania Gościnnej Projektantki "Daleki Wschód" <klik>
U nas wczoraj (po wielu, wielu latach) pojawiły się na stole podobne..... drożdżowe !!
OdpowiedzUsuńSmakowity wpis :)
OdpowiedzUsuńAleez apetycznie wygladaja te rogaliki :))) Jutro z checia sprobuje je zrobic :))) Dziekuje za przepis :)))
OdpowiedzUsuńPrzepis dodalam u mnie w poscie :)) tutaj :
Usuńhttp://aguska31.blogspot.de/2015/12/kalendarz-adwentowy-i-nie-tylko.html
Dziekuje i Pozdrawiam :))