Witajcie!
Dziś zapraszamy Was na skoleboller- słodkie bułeczki z Norwegii z cudownym aromatem kardamonu i budyniowym nadzieniem:
Dziś zapraszamy Was na skoleboller- słodkie bułeczki z Norwegii z cudownym aromatem kardamonu i budyniowym nadzieniem:
Składniki na ok. 20 sztuk:
ciasto:
500 g mąki
1/2 kostki masła
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka cukru kryształu
1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 jajka
szczypta soli
nadzienie:
1/2 l mleka
4 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon i sól. Wyrobić łyżką, dodać masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować budyń z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia, w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.
Przepis z: "Kobieta i życie" nr 10/2015
ciasto:
500 g mąki
1/2 kostki masła
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka cukru kryształu
1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 jajka
szczypta soli
nadzienie:
1/2 l mleka
4 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon i sól. Wyrobić łyżką, dodać masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować budyń z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia, w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.
Przepis z: "Kobieta i życie" nr 10/2015
Bułeczki są dla Was również na zachętą do udziału w wyzwaniu naszej goscinnej projektantki, którego tematem jest Skandynawia i styl skandynawski:
A gdyby ktoś jeszcze chciał poszukać skandynawskich kulinarnych inspiracji to niech koniecznie zajrzy tutaj: Kuchnia skandynawska (KLIK)
Serdeczne pozdrowienia!
Zespół
Serdeczne pozdrowienia!
Zespół
Mm wyglądają smakowicie, muszę kupić kardamon i będę testować :)
OdpowiedzUsuń