czwartek, 14 lipca 2016

Babka "Zachód słońca"

Oczywiście polecam! :)



Na forme babkowa o objetości 2-2,5 l:
6 jajek
450 g mąki
300 g cukru
300 g masła lub margaryny do pieczenia
10 łyżek mleka
3 łyżki kakao
100 g truskawek (poza sezonem mrożone)
1 białko
1 aromat waniliowy
1 opakowanie proszku do pieczenia
175 g cukru pudru
Truskawki przecisnać lekko przez sito, sok zachować a pozostale truskawki zmiksować blenderem. Foremke natłuscić i wysypać maką. Utrzeć cukier, cukier waniliowy i masło na puszystą masę. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do maślanej masy powoli dodawać naprzemian po jednym jajku i makę z proszkiem dokładnie ucierając. Ciasto podzielilić na 3 części. Do pierwszej dodać kakao i 5 łyżek mleka, wymieszać i wyłożyć na dno formy. Do drugiej włożyć truskawki, wymieszać i wyłożyć na warstwę kakaowa. Do trzeciej dołożyć zapach waniliowy i 5 łyżek mleka, wymieszać i przełożyż do formy na warstwę truskawkową. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. godzinę.
Z białka, soku z truskawek i cukru pudru zrobić lukier i polać nim ciasto.  



Pozdrawiam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz