niedziela, 3 lipca 2016

Podwieczorek # 11- szybkie drożdżowe rogaliki

Szybko sie pieka- no naprawdę w pół godziny wszystko jest gotowe, moga byc tez na pozne niedzielne śniadanie. Do tego standart, czyli szklanka mleka :)





Na 16 sztuk:
500 g mąki
21 g drożdży 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
100 ml oleju słonecznikowego
1 żółtko
szczypta soli
250 ml letniego mleka+ 1 łyżka
1 jajko
 Mąke wsypać do miski, wymieszac z sola, cukrem i proszkiem do pieczenia, wkruszyć drożdże. Dodac olej, żółtko i wymieszać. Na koniec dodać letnie mleko i zagnieść ciasto ( Moze się na początku lekko klejic do rąk) Na stolnicę posypac nieco mąki, wyłożyć ciasto, rozwałkowac na średnice ok. 30 cm. przekroić nozem najpierw na połowę, następnie na 4, 8 a na koniec na 16 części i zawinąć rogaliki zaczynając od naszerszej części do środka. Rogaliki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180st. C ok. 15 minut na rumiano.

A najłatwiej to porwać rogalika i zabrać na dwór :) Tam jest o wiele ciekawiej :)


Pozdrawiamy i zyczymy smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz