wtorek, 19 grudnia 2023

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia - potrawy

Już za kilka chwil będziemy wypatrywać pierwszej gwiazdki, 
aby wspólnie z najbliższymi zasiąść do stołu i zacząć świętować. 
Ale zanim to nastąpi pewnie większość z nas zajmie się przygotowywaniem potraw, które zagoszczą na tym stole. Jakie potrawy znajdą się u Was? Czy będzie tradycyjnie, czy zupełnie inaczej, nowocześnie? 
Oto kilka propozycji znalezionych w sieci, taka mała inspiracja..

Na pierwszy ogień oczywiście barszcz czerwony:

Źródło <link>

Ile kucharek, tyle pewnie przepisów na barszcz wigilijny. Ja też mam swój 
i zawsze robię go na zakwasie przygotowanym kilka dni wcześniej. 
Koniecznie gotowany na wywarze z wędzonego boczku. 
Można też przygotować barszcz 
z dodatkiem grzybów, jak w przepisie TU.

Na stole nie może zabraknąć też ryb - smażonego karpia w panierce, 
łososia czy ryby po grecku. Choć można też poszaleć i przygotować 
np. sandacza z duszonymi warzywami. Przepis dostępny TU.

Źródło <link>

Inną propozycją jest łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem,
 który znajdziecie TU.

Źródło <link>

Pamiętajmy też o kapuście, nie tylko w pierogach, 
ale też podsmażaną na przykład z grzybami i żurawiną. Przepis TU.

Źródło <link>

Na stole świątecznym zawsze lub prawie zawsze jest też śledzik - po karaibsku, żydowsku, albo kaszubsku (czyli mój ulubiony). Fajny przepis możecie znaleźć TU.

Źródło<link>

A na koniec coś co pomaga w trawieniu tych wszystkich pyszności, 
czyli kompot z suszu. Jeśli ktoś ma więcej czasu, to zamiast iść na łatwiznę jak ja i ugotować kompot z gotowej mieszanki,
 może spróbować zrobić go z TEGO przepisu.

Źródło <link>

No..to teraz podwijamy rękawki i zabieramy się za gotowanie;) życzę Wam, aby każda przygotowana potrawa, zniknęła ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiła:)

Pozdrawiam,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz