czwartek, 9 marca 2017

Domowy Zielnik- FIOŁKI WONNE

FIOŁKI WONNE

Moc smaku i aromatu ukryta w maleńkich kwiatkach i listeczkach...

Ziele fiołka reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych i skutecznie zwalcza trądzik. Syrop z fiołka pomaga złagodzić kaszel i działa wykrztuśnie. (na podstawie książki M.Kalemby-Dróżdż "Pyszne chwasty"...więcej informacji o właściwościach fiołka poczytacie np TU<KLIK>)

Uwaga, nie wolno pomylić fiołka wonnego z trującym fiołkiem afrykańskim!!!!


Przepiękną akwarelę fiołkową wykonała Ela-karto_flana

tynka zaciera już dłonie, bowiem lada chwila fiołki na jej łące znowu zakwitną:




tynka jest fanką fiołkowego słodkiego zapachu i delikatnego rześkiego smaku.

Któregoś razu upiekłam ciasteczka z fiołkami. Jednak ich zapach niknie podczas pieczenia...to nie to samo co ciasteczka z lawendą, ale doświadczenie ciekawe...

Przepis na ciasteczka z tej strony (KLIK)




Przygotowałam też gęsty syrop fiołkowy, idealny do osłodzenia wiosennej herbaty.
Inspiracja stąd (KLIK) 


Poza tym zrobiłam "cukier" fiołkowy...zrobiłam go niestety z proporcji "na oko"więc nie podam Wam ilości składników ;)...bardzo gęsty syrop cukrowy wzbogaciłam dodatkowo smakiem białych landrynek, gdy wszystkie składniki się dokładnie rozpuściły i lekko przestygły dodałam przebrane kwiaty fiołków i wylałam całą masę cukrową na pergamin, po ostudzeniu i stężeniu pokroiłam w kosteczki...



Kwiaty fiołków smaczne i aromatyczne mogą być cudowną jadalną dekoracją np. pancake'ów czy zwykłych ciasteczek (zrobione z ciasta francuskiego z kleksem lukru królewskiego do którego przyczepiony jest fiołek)

Przepis na PANCAKE (KLIK)






karto_flana wyszukała dla Was kilka fiołkowych przepisów kulinarnych

Fiołkowy deser ryżowy

Filiżankę kwiatów fiołkowych wsypać do 400 ml mleka, gotować 2-3 minuty. Ostawić na kilka minut, następnie przecedzić. 5 łyżek ugotowanego na półtwrado ryżu wymieszać z 2 łyżkami posiekanych migdałów i 3łyżkami cukru. Powoli wlać mocno podgrzane fiołkowe mleko. Mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić, wymieszać ze 100 ml kremówki. Nałożyć do pucharków. Schłodzić w lodówce. Udekorować bitą śmietaną i świeżymi lub kandyzowanymi fiołkami.

Fiołki kandyzowane

Fiołki kolejno zanurzać w lekko ubitym białku, a następnie posypać cukrem puderem. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić na 2-3 minuty do średnio nagrzanego piekarnika. Wyjąć, odstawić w ciepłe, suche miejsce. Po kilku godzinach, wysuszone fiołki przłożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.

Syrop fiołkowy

4 filiżanki kwiatów fiołkowych zlać 8 filiżankami wody. Odstawić na 2-3 godziny. Zagotować, dodać 4 filiżanki cukru, 100 ml soku cytrynowego i kawałek kory cynamonu. Gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Zestawić z ognia, ostudzić i przecedzić. Rozlać do butelek, zakorkowac,

Ania, wciąż ma w pamięci przepisy Ady z bloga drobiazgidomowe.blogspot.com:

Będąc Ady stałym gościem pierwszy raz przeczytałam o tym, że z fiołków można zrobić konfiturę lub galaretkę :)) Niestety moja prywatna plantacja fiołków zbyt wolno się rozrasta i nie mam niestety możliwości zebrania odpowiedniej ilości płatków do przygotowania tych pyszności. Ale przepisy są godne rozpowszechnienia:

Konfitura z fiołków

Płatki fiołków (ok. 3 szklanek lub więcej  - im więcej tym lepiej!)
cukier (ok. 2 szklanek)
sok z cytryny
woda

Płatki należy oddzielić od szypułek i delikatnie opłukać. Włożyć je do rondelka i zalać wodą (tylko tyle, aby zakryć płatki. Dodać cukier i kilka łyżek soku z cytryny. Gotować aż część płynu odparuje i konfitura zacznie tężeć. Można dodać użyć cukru żelującego lub żelatyny do konfitur.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem, aż do zupełnego ostygnięcia.

Galaretka z fiołków do herbaty

Płatki fiołków (około 2 szklanek)
cukier (1-2 szklanki)
woda (2 szklanki)
sok z jednej cytryny

Wodę z cukrem zagotować. Dodać płatki fiołków oraz sok z cytryny. Gotować, aż galaretka stanie się półpłynna - wtedy gorącą przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 
Galaretkę dodawać do herbaty, 1 lub dwie łyżeczki.

A może macie ochotę na kawę lub herbatę w fiołkowej filiżance u Wioli (w tle kuzyn, fiolek alpejski)


tutaj kawka w towarzystwie ciacha i fiołka afrykańskiego 
(fiołki alpejskie i fiołki afrykańskie nie są do jedzenia)



U tynki ciacho i kawka w wyszperanych na targu staroci naczyniach fiołkowych:




U Asi za to haftowane fiołki:


Ania urzeczona delikatnością fiołków wydziergała malutkie kwiatuszki, z który powstały kolczyki i spineczki dla małej damy:





Wypatrujcie tych maleństw już niedługo...
Przesłodki zapach będzie Was kusił :)

Pamiętajcie!

Posty dot. leczniczych właściwości roślin mają charakter hobbystyczny, nie mają na celu diagnostyki czy leczenia schorzeń. Dzielimy się z Wami naszym doświadczeniem (amatorskim) oraz inspiracjami. Mamy natomiast na celu rozszerzenie naszej wiedzy dotyczącej roślin, stąd opieramy nasze wpisy o literaturę tematu oraz linki do stron zajmujących się roślinami profesjonalnie :)

4 komentarze:

  1. zapachnialo wiosną od samego patrzenia na wszystkie Wasze fiołeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie fiołkowo tu dzisiaj.
    No, ale ja bardzo lubię fiołki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapachniało, zapachniało ...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow <3 nie miałam pojęcia o takich cudach :) Dobrze, że jest DT KTM <3 muszę posłać fiołki... Podziwiam

    OdpowiedzUsuń