piątek, 17 marca 2017

Podwieczorek #20 - Bułeczki "śniadaniowe"

Czasem zdarza się tak, że brakuje nam chleba, a w sklepiku niedaleko domu świeże pieczywo można kupić tylko z rana. Wtedy robię pyszne i zdrowe bułeczki śniadaniowe.śniadaniowe tylko z nazwy :) bo smakują ZAWSZE, na podwieczorek też będą pyszną opcją.
Najpyszniejsze są świeżo wyjęte z pieca z masłem albo dżemem domowej roboty.

500 g mąki
180 ml mleka
80 g cukru
1 łyżeczka soli
80 g masła,
25g drożdzy
2 jajka

Masło rozpuszczamy w mleku, czekamy aż wystygnie. Potem wrzucamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto. Czekamy godzinę, aż wyrośnie. Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

                                                 ( link do zjęcia)

Koniecznie spróbujcie!

Pozdrawiam serdecznie.

1 komentarz: