piątek, 8 września 2017

Podwieczorek # 21- Drożdżowe precelki

Witajcie!
Ponieważ niebawem rusza Oktoberfest, a w naszych okolicach to ważne wydarzenie postanowiłam z moimi dziećmi upiec drożdżowe precelki.





Oto nasz przepis na 10 sztuk:
0,5 kg mąki
pół paczki drożdży (21 g)
50 g cukru
150 ml letniego mleka
150 g jogurtu naturalnego
75 g masła
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego

żółtko
 2 łyzki mleka
 cukier perlisty

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać jogurt, masło, sól i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Z ciasta lepić precelki, wykładac na blachę, smarowac żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec w teperaturze 190 st C ok 20 minut.

Pozdrawiam

3 komentarze: