czwartek, 12 stycznia 2017

Podwieczorek #18 kotleciki z kaszy jaglanej i mięsa

Przepyszne kotleciki. U nas raczej pojawiają na obiad lub na kolację...a jeśli na podwieczorek to i tak miejsca na kolację nie starczy ;)


Kotleciki z kaszy jaglanej i mięsa mielonego
(na ok 12-16 sztuk kotlecików)

1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
30-40 dkg mięsa mielonego
1 średnia marchew (starta na tarce)
kawałek startej cukinii (ok szklanki)
solidna garść świeżych ziół* (natka pietruszki, lubczyku)
sól, domowa vegeta i pieprz oraz sos sojowy do smaku, zioła suszone* (np oregano)
2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

*wszystko według Waszych upodobań, Waszych smaków

Wszystkie składniki wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w temp. 180-190 st.C. W międzyczasie w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę ( u mnie to po ok 15 minutach). Ja osobiście lubię mocno zrumienione...ale wtedy się bardziej wysuszają.





Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Mogą być świetną propozycją na piknikowe danie, czy "wkładka" do burgera. Są naprawdę DOBRE. Smak kaszy niewyczuwalny. Dla niejadków, którzy za kaszą nie przepadają to naprawdę pyszna alternatywa by kaszę "przemycić" :)
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Pyszności i do tego bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są smaczne i do tego można je według swoich smaków modyfikować :)

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie, muszę kiedyś takie zrobić :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam https://magia-zdobienia.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcamy do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiamy także :)

    OdpowiedzUsuń