piątek, 3 marca 2017

Sezonowe MAMY- zimowe warzywa

Zima ma się ku końcowi. Ale zanim wiosna zacznie się na dobre z całym mnóstwem nowalijek i sezonowych warzyw zapraszamy do skorzystania z całego dobrodziejstwa warzyw zimowych. Warto na przednówku przemycić trochę zdrowych witamin na wzmocnienie przed wiosną!
ZIMOWE WARZYWA: roszponka, brukselka, cykoria, bataty,  ziemniaki, pory, seler, marchew, buraki, pietruszka w korzeniu, cebula, kapusta, kapusta pekińska, kapusta włoska, kapusta czerwona... Właśnie teraz najlepsze :)

tynka zaprasza na:
Pieczone frytki z batata, selera i buraka
batata, dużego buraka i kawałek dużego selera, obieramy i kroimy w kawałki jak na frytki, można wrzucić batata i selera do jednej miski, do drugiej buraka i dodać odrobinę oliwy, soli naszych ulubionych ziół...Pieczemy w temp. 180st. C około 30 minut...


Do tego przygotowałam nugettsy w płatkach kukurydzianych
Składniki orientacyjnie:
1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona na mniejsze części
"ciasto" 1 jajko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki, Wasze ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, przyprawa maggi) mieszamy ze sobą składniki, dodajemy pokrojone kawałki filety z kurczaka, można odstawić nawet na noc
ok 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (pokruszonych na drobniejsze)
Kawałki kurczaka panierujemy w płatkach, układamy na blaszce, można jeszcze bardzo delikatnie skropić naprawdę niewielką ilością oliwy...piec tez ok 30 minut...u nas na jednej blaszce piekły się frytki na drugiej nuggetsy.


Do tego mizeria i ewentualnie "różowy sosik" jak mówi moja Zosia czyli majonez z keczupem...i pyszne danie gotowe:


SURÓWKA z SELERA i jarmuż a'la szpinak

pół sporego selera( zetrzeć na tarce)
garść ulubionych orzechów, nasion (u mnie migdały i prażony na suchej patelni słonecznik)
natka pietruszki lub zielona cebulka
odrobina soli, soku z cytryny i oliwy do smaku

jarmuż lekko poddusić w wodzie
doprawić masłem, solą i czosnkiem


Zapiekane pulpeciki z warzywami

Znajoma zainspirowała mnie tym przepisem, na stałe wchodzi w nasze menu obiadowe.

Warzywa korzeniowe starte na tarce MARCHEW, SELER i PIETRUSZKA.
W ilości jaką lubicie (u nas 1 duża marchew, kawałek selera i jeden mały korzeń pietruszki)
Pulpeciki:
20-30 dkg mięsa mielonego
pół woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól i suszone zioła (np.oregano) do smaku
Wszystkie składniki wymieszać, formować małe pulpeciki. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć starte warzywa, na to położyć pulpeciki. Zalać wszystko dobrej jakości przecierem pomidorowym, lub pomidorami z puszki, passatą pomidorową . Zapiekać ok 40 minut w temp.180-190st.C.  




Przepyszna zupa z batatem
Zainspirowana TYM przepisem <KLIK>
W mojej wersji zupy: soczewica, seler, batat, papryka, por, pierś kurczaka, mleczko kokosowe, jarmuż, świeża bazylia.
Dzieciom podałam wersję łagodną, sobie i mężowi dosypałam ostrej mieszanki ziołowej z papryczką. Zdecydowanie podbiła smak zupy.



Podałam ją z pysznymi chlebkami czosnkowymi naan; przepis TU<KLIK>



Zupa krem z pora z grzankami i słonecznikiem od Wioli

Pora kroimy w plasterki i dusimy na oliwie do złotego kolorku
Pietruszkę i 3 kartofle kroimy w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. 
Gdy warzywa są miękkie blendujemy podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem 



Cykorię zapiekaną w sosie serowym uwielbia karto_flana

Dla 4 osób:
4 kolby cykorii
4 łyżki masła
sol, pieprz
2 łyżki mąki
375 ml mleka
200 g kremowego serka topionego
gałka muszkatalowa mielona
4 plastry szynki gotowanej
60 g startego na tarce sera emmentaler
Cykorie oczyścić, wyciąć głąby. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cykorię i nieco wody, posypać solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok. 8 minut.
W rondlu rozgrzać pozostałe 2 łyżki masła i wsypać mąkę, wymieszać. Dodać mieszając mleko i zagotować, gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając. Włożyć serek, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu wylać do naczynia do zapiekania. Cykorię owinąć każdą plasterkiem szynki i położyć do naczynia, polać resztą sosu i posypać startym emmentalerem.


Zapiekana brukselka

Dla 4 osób:
1,2 kg brukselki
sol, pieprz
100 g gotowanego boczku
50 g migdałów bez skórki (białe)
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
2 łyżki startego na tarce sera gouda
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
Brukselki oczyścić, naciąć głąby na krzyż, gotować we wrzącej wodzie ok 8 minut, odcedzić. Boczek pokroić w paski. Migdały, orzechy imbir i ser wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i solą. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych (albo, jak u mnie 2 ;) ). Posypać boczkiem. Polac śmietanowym sosem. Zapiekać w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 10 minut.


Surówka z kapusty pekińskiej z kminkiem

Dla 4 osób:
1 mała główka kapusty pekińskiej
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
1 por (tylko biała część)
1 kiszony ogórek (spory)
1/2 szklanki śmietany lub naturalnego gęstego jogurtu
1 łyżeczka kminku w ziarnach lub szczypta zmielonego
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, ogórek zetrzeć na tarce jarzynowej.  Por oczyścić i pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wymieszać z kminkiem, wymieszać z warzywami. Surówkę doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Etoile przygotowała przepis na

Surówkę z kapusty kiszonej:

pół kg dobrej kapusty kiszonej,
3marchewki,
2 jabłka,
2 cebule,
1 czerwona papryka
2 pęczki natki pietruszki
Sok z 1 cytryny,
⅓ szklanki oliwy z oliwek.

Kapustę szatkujemy, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, marchewki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce, siekamy natkę, przyprawiamy tylko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.


Ania zaprasza Was na pyszny, zdrowy i rozgrzewający kapuśniak

Składniki:

30 dkg wędzonych żeberek
20 dkg boczku wędzonego
0,5 kg kiszonej kapusty
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
ok. 0,5 kg ziemniaków 
2 łyżki przecieru pomidorowego

Przyprawy:
pieprz, 
ziele angielskie, 
liść laurowy,
majeranek (spora ilość)

Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Kiedy żeberka się gotują boczek kroimy na małą kostkę, tak samo cebulkę i podsmażamy razem na patelni. Jak się boczek lekko zrumieni przekładamy do garnka. (Patelni nie myjemy - podsmażymy na niej kapustę!)
Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie.
Obieramy ziemniaki i wkładamy do garnka z żeberkami i boczkiem.
Gdy ziemniaki się gotują kapustę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Kapusty nie płuczę, żeby kapuśniak był naprawdę kwaśny. Zazwyczaj dzielę kapustę na 3 porcje i każdą osobno podsmażam, przekładając do garnka. Do ostatniej dodaję przecier i pozwalam kapuście lekko się zrumienić. Przecier doda zupie ładnego koloru i specyficznego słodkawego smaczku.
Gdy już cała kapusta jest w garnku doprawiam ją majerankiem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wody według uznania. Kapuśniak należy jeszcze gotować na małym ogniu około 40 minut.
Zazwyczaj kapuśniaka "nie zaciągam". Jeśli jednak wydaje mi się zbyt wodnisty w rondelku rozpuszczam łyżkę masła, dodaję łyżkę mąki, dokładnie rozprowadzam, żeby nie było grudek i przekładam do zupy. 

Zapewniam Was, że zupa jest warta zachodu! Mój osobisty smakosz powiedział, że jeszcze nie jadł tak dobrego kapuśniaku :))


Wiola poczęstuje Was świetnymi kopytkami z gotowanych ziemniaków, które robi według tego (klik) przepisu. Kopytka wybornie smakują ze śmietaną lub polane roztopionym masłem. Pyszne będę też z sosem.


Mamy nadzieję, że nabrałyście ochoty na zimowe warzywa, które w przeciwieństwie do pierwszych nowalijek mają dużo witamin, są zdrowe i pełne wartości odżywczych.
A może podzielicie się z nami Waszymi ulubionymi przepisami?

Piątkowo serdecznie Was pozdrawiamy!

Zespół KTM

P.S. Przypominamy, że tylko do niedzieli możecie się zapisać do naszej zabawy - Wymianki na bogato, po szczegóły zapraszamy tutaj.


7 komentarzy:

  1. Yammi <3 same pyszności cudowności zdrowiem pachnące <3 w ubiegłym sezonie siałam sobie jarmuż (przyznam niezbyt była okazała, ale do koktajli pyszna) i wiosna mi już na działce krokusików i tulipanków zielenią kiełków daje znaki :) będziemy siać i te proponowane pyszności próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasz jarmuż w ogrodzie całkiem całkiem ☺ moja córka lubi chipsy z jarmużu. Ja jarmuż a'la szpinak. A dodatek do koktajlu jest świetną opcją wzbogacenia go i witaminową bombę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm muszę iść sobie zrobić coś do jedzenia :D
    za mną ostatnio cały czas chodzą bataty... ostatnio zrobiłam sobie szybką sałatkę do filmu, właśnie z batatem. Dodałam do niego rukolę, pestki dyni i słonecznika i skropiłam oliwą.
    mam w planach spróbować zrobić smoothie z buraka, ciekawa jestem jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandra...buraczanych specjałów u nas więcej by się znalazło :) lubimy pieczonego w folii BURAKA. Idealny do sałatek, czy po prostu na kanapkę! A batat to nasz hit od ponad roku, przynajmniej raz w tygodniu go jemy :) Muszę jeszcze się skusić na zrobienie ciasta z wykorzystaniem batata :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Chetnie podam przepis na tarte z nadzieniem z batatow wyprobowany :)

      Usuń
    3. Elu...czekam na przepis :)

      Usuń
    4. przepis na tartę z nadzieniem ze slodkich ziemniaków: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Urodziny-bloga-rozwiazanie-konkursu-i-pie-ze.html

      Usuń