Chaber bławatek jest powszechnym surowcem zielarskim. Choć powszechnie uważa się go za chwast, posiada właściwości lecznicze.
Chaber-bławatek należy do gatunku roślin zielnych z rodziny astrowatych. Występuje na terenie całej Europy oraz Syberii Zachodniej. W Polsce bławatek uważany jest za pospolity chwast polny. Jego właściwości lecznicze są znane już od setek lat. Chaber bławatek stosowany jest w leczeniu różnych dolegliwości.
Chaber bławatek wykazuje właściwości moczopędne, antybakteryjne, żółciopędne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Wszystko to zawdzięcza zawartością składników, takich jak: flawonoidy (zwłaszcza antocyjany), garbniki roślinne, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Chaber bławatek jest rośliną miododajną. Z 1 ha może powstać nawet 300 kg miodu. Miód bławatka ma największą zawartość lizozymu (większą niż miód spadziowy i miód gryczany). Lizozym jest jednym ze składników układu odpornościowego u zwierząt i ludzi, dlatego też miód z bławatkowy pomaga zwalczać różnego rodzaju infekcje. Wpływa na wzmocnienie odporności, działa przeciwzapalnie oraz wspomagająco przy chorobach nerek i układu moczowego. Napar z bławatka wykorzystywany jest także pod oczy. Łagodzi skórę, zaczerwienienia oraz rozjaśnia cienie pod oczami. W przypadku stanów grzybiczych i zapalnych skóry pomocna może być również lecznicza kąpiel z bławatka. Wystarczy do wrzątku dodać garść suszonych płatków bławatka i odstawić na ok. 20 min pod przykryciem. Tak sporządzony napar należy dodać do napełnionej wodą wanny i wziąć kąpiel nie krótszą niż 20 min. Chaber bławatek wykorzystywany jest także w kosmetyce. Swoje zastosowanie znalazł w kosmetykach przeciwtrądzikowych, dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwzapalnemu. Doskonale się sprawdza przy cerze mieszanej lub cerze tłustej, ze skłonnościom do zmian trądzikowych.
Z suszonych kwiatów bławatka można zrobić herbatę. Kwiaty należy zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić do zaparzenia na ok. 15 min.
Z chabra można zrobić także leczniczą nalewkę.
Pięć łyżek świeżych płatków bławatka należy umieścić w szklanym naczyniu i zalać 500 ml czystej wódki. Mieszaninę należy szczelnie zamknąć i odstawić w zacienione miejsce na ok. 10 dni. Po upływie tego czasu ciecz trzeba odcedzić i przelać do czystej butelki. Tak przygotowana nalewka jest już gotowa do spożycia.
Lecznicza nalewka....brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń