środa, 21 sierpnia 2024

Podwieczorek #87 Quesadillas z Air Fryera

  Quesadilla ona swoje początki jeszcze w kolonialnym Meksyku. Na początku była to typowa tortilla z mąki kukurydzianej zapiekana z kilkoma rodzajami sera. Popularność chrupiącego placka z roztopionym serem szybko stała się nieodłącznym elementem menu budek z fast foodami. Oryginalny wariant serowy, od którego danie nosi nazwę queso - czyli po hiszpańsku ser - doczekał się wielu wariacji w postaci dodatków z warzyw, kurczaka i wieprzowiny, tofu, grzybów i owoców z czekoladą.

Ja chciałam Wam zaproponować prosta do zrobienia quesadille z kurczakiem i warzywami. Od niedawna testuję Air Fryera, mam takiego małego z Lidla i według przygotowywania w nim będę podawała czasy obróbki.
Składniki: filet z kurczaka + przyprawy (papryka, czosnek, sól, pieprz); warzywa: cukinia, papryka, cebula; żółty ser; dip-sos (majonez, ketchup, przyprawy do smaku)

Ser trzemy na tarce na grubych oczkach.
Tortille smarujemy sosem i na jednej połowie układamy  ser, warzywa i kurczaka, jeszcze raz ser. składamy na pół i przekrawamy na pół. Zapiekamy w Air Fryer 2 minuty, obracamy i kolejne 2 minuty.
W moim małym urządzeniu mieści się tylko taka jedna ćwiartka, gdy macie większe Air Fryery to możecie zapiekać całe połówki a później przekroić.
Podajemy z sosem-dipem.


Filet z kurczaka kroiły na malutkie kawałki, przyprawiamy i pieczemy w Air Fryerze na pełnej mocy 6 min. W połowie czasu mieszamy.



Warzywa kroiły na małe kawałki i pieczemy do miękkości. Kilka razy mieszając. Mi zajęło to 15 minut.




Smacznego 
Joanna JB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz