środa, 17 stycznia 2024

Podwieczorek #82 Pasta z pieczonych warzyw

 


Dziś chciałam Wam zaproponować danie dietetyczne, wegetariańskie i do tego bardzo smaczne:)

Składniki:

mała marchewka, mała cukinia, kawałek dyni (około 200g), plaster selera korzeniowego, oliwa z oliwek (1,5 łyżki), odrobina ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku, ser twarogowy chudy (około 90g)

Marchew, cukinie, dynie i seler obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy ziołami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po lekkim ostygnięciu dodajemy ser i wszystko blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy. I mamy gotową pastę na kanapki.

Przepis można "podkręcić" dodając jeszcze inne przyprawy jak np. czosnek, ostrą paprykę lub świeże zioła: koperek, pietruszkę, bazylię.


Smacznego!

Pozdrawiam
Joanna-JB


6 komentarzy: