środa, 22 października 2025

Pomysł na podwieczorek - Cynamonki drożdżowe z polewą

 




Cynamonki ślimaczki z polewą.

Ciasto drożdżowe na cynamonki

Składniki:

550 g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

90 g roztopionego masła

120 g kwaśnej śmietany 18%

2 jajka

60 g cukru

Sposób przygotowania:

Do naczynia dodaj 50 ml ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże.

Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki).

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę i cukier, dodaj jajka, śmietanę, roztopione masło oraz zaczyn z drożdży.

Ciasto wyrabiam ręcznie przez około 10 minut (może lekko się kleić)

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi objętość.

 Nadzienie cynamonowo-maślane

Składniki:

100 g miękkiego masła

2 kopiaste łyżki cynamonu

1 łyżka cukru z wanilią

80 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Włóż wszystkie składniki do miski.

Rozgnieć widelcem lub wymieszaj mikserem na gładką, jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt.

Posmaruj przygotowanym nadzieniem.

Zwiń w rulon i pokrój na 9–12 kawałków (rolsów).

Kawałeczki ciasta odcinaj nitką, a nie nożem.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Polej lekko ciepłą śmietanką 30% (ok. 100 ml — opcjonalnie) oraz można posypać ciasto orzechami ja posypałam ślimaczki kruszonymi pistacjami.

Piecz w 180°C (góra-dół) przez około 25 minut, aż będą rumiane.

Na koniec można upieczone cynamonki polać rozpuszczoną czekoladą lub inną polewą.

Ten przepis na ciasto drożdżowe wykorzystała do przygotowania ślimaczków drożdżowych z gotową pastą z pistacjową. Przed włożeniem ich do piekarnika też posypała kruszonymi pistacjami. Wyszły przepyszne. Krem cynamonowo- maślany zastąpiła gotową pastą ze słoiczka.

****

Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis ;) 

Oryginalną wersję przepisu znajdziecie tu KLIK

Życzę udanych wypieków.

1 komentarz: