środa, 20 maja 2020

Podwieczorek #43- Donaty pieczone w piekarniku


Moim dzieciom zachciało się donatów. Ale ponieważ nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu to upiekłam je w piekarniku. Różnica w smaku nieznaczna. Najsmaczniejsze są zaraz po wystudzeniu.

Składniki na 15 sztuk:
40 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
200 ml letniego mleka
500 g mąki
75 g cukru
3 jajka
szczypta soli
75 ml oleju
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest naprawdę rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyjąc z miski podsypując mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm. Wykrawać szklaną i kieliszkiem donaty. Odstawić je na blasze do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w temperaturze 180 st C. ok 15 minut. Można dowolnie polukrować.

Przepis z  książki: „Donats, Krapfen & Co.” wyd. Otus 2014.
A oto kilka fotek naszych działań.






88212633_509815636631265_6596314028505563136_n

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Mniam!! Pięknie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleś mi smaka zrobiła. A akurat głodna jestem.

    OdpowiedzUsuń
  3. No to już wiem co będzie na kolację. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo ja też wolę piekarnik;)Apetycznie wyglądają więc się częstuje i przepis zabieram:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznego życzę Wam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wczoraj :-) Wyszło mi 12, po 8 minutach zostały 2 :-D. Czy w książce jest może podana wartość odżywcza tych bułeczek? Kasia (Herbata z miodem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znalazłam w książce wartości odżywczej tego wypieku, ale myślę, ze jest podobna do pączków, czy innych słodkich wypieków.

      Usuń