czwartek, 21 października 2021

Sezonowe mamy - GRZYBY

Grzyby możemy zbierać przez cały rok...nie ma okresu kiedy idąc do lasu nie mielibyśmy spotkać JAKIEGOŚ grzyba. Na całoroczne grzybobranie trzeba się jednak zaopatrzyć w odpowiednią wiedzę, gdzie i co i w jaki sposób szukać :)

Jednak to późne lato, oraz deszczowa ale ciepła jesienna pora najbardziej kojarzy się nam z leśnymi zbiorami... dziewczyny z naszego zespołu mają dla Was grzybowe propozycje dań. Niektóre zrobione z leśnych grzybów, inne z tych hodowlanych-kupnych, inne z dodatkiem egzotycznych ;p a jeszcze inne grzybowe przepisy są "grzybowe" jedynie z nazwy lub formy.

Smacznego! :)

 Diars po grzyby nie musi chodzić do lasu, bo w przydomowym sadzie jej mamy rosną opieńki.  

Grzyby mało doceniane, z których można wyczarować mnóstwo pyszności. Z okazji Dnia Grzyba na stole u Diars gościła Grzybowa zupa krem z opieniek. 

 

Do jej przygotowania potrzebujecie: 

Bulion na bazie warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler) 0,5 litra 

300 g ugotowanych opieniek

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

100 ml śmietanki kremówki

50 g masła

natka pietruszki

sól, pieprz

Na maśle podsmażcie opieńki z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku. Następnie dodajcie do grzybów bulion, warzywa z niego, śmietankę i natkę pietruszki i dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera. Dodajcie do smaku pieprz i sól i podgrzejcie. Udekorujcie całymi podsmażonymi grzybkami i  podajcie  jak lubicie z makaronem lub grzankami.

JB proponuje tradycyjną zupę grzybową z warzywami (ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, cebula, czosnek), posypaną świeżym koperkiem, zabieloną śmietaną i gotowaną na bulionie. Smaku dodaje jej to, że warzywa (bez ziemniaków) zanim trafiły do zupy były podsmażane na patelni, a świeże grzyby duszone na drugiej patelni.


Oczywiście nie ma sezonu grzybowego bez jajecznicy z grzybami posypanej pietruszką:



U tynki prosta pieczarkowa ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i salami. Chociaż niektórzy mówią, że pieczarki to nie grzyby ;) to i tak łapcie przepis:

1/2 kg pieczarek (umyte, oczyszczone pokrojone)

marchew (starta na tarce)

2 ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)

kawałek selera i korzenia pietruszki (starte na tarce)

łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek na tym tłuszczu podsmażamy pieczarki

do smaku-sól, pieprz, domowa vegeta, przyprawa maggi, starty ząbek czosnku, natka pietruszki, koperek i lubczyk

małe opakowanie śmietanki 30 % (niepełna filiżanka)

2,5 l bulionu warzywnego lub wody ( jeśli używacie bulionu zmniejszcie ilość przypraw według uznania)

Na maśle przesmażamy pieczarki, dodajemy je wraz z tłuszczem do bulionu/wody wraz z resztą warzyw, zagotowujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy i zabielamy śmietanką. Proste?
I smaczne :)

A czekoladowe ciasteczka grzybki ozdobiły marchewkowe muffiny , o których pisałam tu <klik>



Czasami zwykłe spaghetti z tuńczykiem i sosem pomidorowym okraszone kilkoma kroplami oliwy truflowej odkrywa przed nami nowe oblicze smaku:

Pozdrawiamy
Zespół KTM



1 komentarz:

  1. Nie zbieram opieniek ale wyglądają smakowicie :) wiec smacznego !

    OdpowiedzUsuń